NOS Nieuws

Drukte bij verwerken zorgaanvragen; pgb'ers onzeker

De Sociale Verzekeringsbank draait overuren om ervoor te zorgen dat tienduizenden mensen met een persoonsgebonden budget hun zorg krijgen. Er is duizend man extra ingezet om telefoontjes te beantwoorden en er is een noodplan in werking gesteld.

Ongeveer 160.000 mensen regelen hun zorg met een pgb. Sinds 1 januari gaat het grootste deel van de uitbetalingen via de gemeente. Die besteedt de administratie uit aan de SVB, maar daar krijgen medewerkers het niet voor elkaar om de pgb-aanvragen deze maand nog te verwerken.

Drukte

"Het is een enorme operatie", zegt een woordvoerder van de Sociale Verzekeringsbank. Uit nood worden zorgverleners eerst uitbetaald en daarna gecontroleerd. Normaal gesproken wordt alle zorg vooraf gekeurd, maar door de drukte is daar geen tijd voor.

Tienduizenden pgb-houders dreigden daardoor geen zorg te krijgen. "De zorg gaat gewoon door", verzekert de SVB-woordvoerder.

Er is een enorme rompslomp ontstaan

Een man van wie het kind een pgb heeft

Chaos

De veranderingen in de zorg verlopen chaotisch voor pgb-houders, zegt belangenorganisatie Iederin. "De tijdsdruk zorgt voor problemen. Er worden in rap tempo mensen aangenomen die geen kennis van zaken hebben, verkeerd doorverwijzen en aanvragen onterecht afwijzen", zegt een woordvoerder. "Tienduizenden mensen weten nog steeds niet of ze hun zorg wel kunnen houden of hoe hoog hun pgb wordt."

Een andere belangenorganisatie, Per Saldo, merkt dat mensen niet goed weten waar ze aan toe zijn, omdat ze niet persoonlijk zijn geïnformeerd. "Als mensen dan informatie zoeken, stuiten ze op overbelaste telefoonlijnen", zegt Per Saldo. Het aantal telefoontjes naar de organisatie is vervijfvoudigd.

Brief aan de koning

Ook online klagen mensen over de manier waarop ze hun zorg aanvragen. "Het zou allemaal makkelijker worden en dichter bij de burger. Maar er is nu een enorme rompslomp ontstaan", schrijft een man van wie het kind een pgb heeft.

"Vroeger ging je naar één loket, bij de gemeente. Die begeleidde je dan in het zoeken naar de juiste regelingen. Nu moet je naar de Sociale Verzekeringsbank, het Zorgkantoor, de gemeente, het zogenaamde ’Samenwerkingsverband’ (waarin scholen voor gewoon en voor speciaal onderwijs samenwerken, red.) en ook nog naar de verzekeraar", zegt hij.

Pgb-houder Anne-Miek Vroom schreef een brief aan de koning en de politiek waarin ze aandacht vraagt voor de problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl