Niet langer dan 30 minuten zitten is gezonder
NOS Nieuws

'Mensen moeten niet meer dan vier uur per dag zitten'

Voor dit artikel kun je beter even gaan staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zitten schadelijker is voor je gezondheid dan gedacht. In Groot-Brittannië was er een congres over dit probleem.

Volgens gezondheidsondernemer René Sielhorst is het tijd voor actie: "Want als je weet dat asbest ongezond is, dan bouw je toch ook geen huizen meer waar asbest in zit? En als je nu hoort dat zitten ongezond is, dan ga je toch je werkplek anders inrichten?

Hoe lang mag je per dag zitten

Volgens Sielhorst is het een kwestie van tijd voordat er een norm komt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO: "Mensen moeten niet meer dan 30 minuten tot een uur onafgebroken zitten. Vier uur per werkdag zitten is ongezond. Dat betekent niet dat je de hele dag continu moet bewegen of rennen. Het gaat er om dat je zitten afwisselt met staan. En staan weer afwisselt met bewegen. Mensen met kantoorbanen moeten proberen om niet meer dan een half uur achter elkaar in een stoel te zitten."

Waarom is zitten slecht voor je

"Als je op een stoel zit gaat je lichaam in een 'shut down-mode'", zegt Sielhorst: "Allerlei lichaamsfuncties worden overgenomen door een stoel die lekker zit. Dat lijkt goed en gezond. Maar je kunt dan wel allerlei chronische klachten ontwikkelen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas", waarschuwt de gezondheidseconoom.

Wat moet je doen als je nu op weg bent naar je werk om weer acht uur achter je computer te zitten

"Het is lastig. Want je moet de cultuur veranderen. Onze samenleving is gericht op zitten. Als je ergens binnenkomt, is het het eerste dat je hoort: ga, lekker zitten. Zitten hoort zo bij onze samenleving, dat we zelfs sport associëren met zitten." 'Je zit op voetbal', haalt Sielhorst aan als voorbeeld: "Om dit te veranderen moet je op de werkplek van mensen beginnen. Je moet je personeel, je collega's, er bewust van maken dat zitten slecht is voor hun gezondheid."

Wat kun je doen

"Er zijn al leveranciers van kantoorartikelen die op deze nieuwe trend inspelen. Zo heb je al zogenoemde oxidesks, speciale bureaus met een twist. Het is namelijk een zitfiets met een tableau waarop je je laptop kunt zetten. Zo kun je doorwerken terwijl je ook nog eens actief bezig bent. Er zijn een paar bedrijven die hier al intensief mee bezig zijn. Maar de meeste bedrijven zijn nog lang niet zo ver. Veel organisaties willen nog steeds traditionele bureaus", zegt Sielhorst

Gouden tip

"Maak een post-it en zet daarop dat je telkens na 30 minuten opstaat van je stoel en even een rondje loopt. Plak dat briefje op een goed zichtbare plek, bijvoorbeeld op je computerscherm, stelt de gezondheidseconoom voor. Je zorgt zo zelf voor een 'trigger' die je gewone patroon doorbreekt. Zorg er voor dat je bewust bent dat zitten slecht is en maak ook je collega's enthousiast om minder lang achter elkaar te zitten."

Liever niet te veel zitten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl