Wikipedia.org
NOS Nieuws

Erasmusprijs voor Wikipedia

De Erasmusprijs 2015 is toegekend aan Wikipedia. De online encyclopedie, die vandaag precies 14 jaar bestaat, krijgt de prijs voor het bevorderen van de verspreiding van kennis "door een allesomvattende, voor ieder toegankelijke encyclopedie op te zetten".

De Stichting Praemium Erasmianum zegt dat de prijs in het bijzonder wordt toegekend aan de hele gemeenschap achter Wikipedia: de vele duizenden vrijwilligers die volgens de jury wereldwijd vorm geven aan de encyclopedie.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage levert op cultureel, sociaal of wetenschappelijk gebied. Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden.

De Stichting Praemium Erasmianum werd in 1958 opgericht door prins Bernhard.

Mensen realiseren zich meestal niet dat alleen al in Nederland achter de schermen honderden vrijwilligers actief zijn. De Erasmusprijs is ook een kroon op hun werk.

Sandra Rientjes, directeur Wikimedia Nederland

Wikipedia in Nederland is trots op de prijs. Directeur Sandra Rientjes van Wikimedia Nederland zegt dat Wikipedia voor veel mensen een van de belangrijkste bronnen van informatie is.

Dat de prijs voor de hele community bestemd is, is volgens Rientjes terecht. "Mensen realiseren zich meestal niet dat alleen al in Nederland achter de schermen honderden vrijwilligers actief zijn", zegt ze. "De Erasmusprijs is ook een kroon op hun werk."

Wanneer de Erasmusprijs wordt uitgereikt is nog niet bekend. Vorig jaar ging de prijs naar de Belgische festivaldirecteur en curator Frie Leysen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl