NOS Nieuws

Verplicht uniform voor stenografen Tweede Kamer

  • ANP
    De stenografentafel voor 'vak K' waar de ministers doorgaans zitten
  • ANP
    Een stenograaf kijkt met de ministers mee
  • ANP
    De stenografen maken alles van dichtbij mee maar notuleren alleen de officiële uitspraken
  • ANP
    De stenografen zitten tussen de discussiërende ministers en Kamerleden in
  • ANP
    De Kamerbodes dragen een uniform, ministers soms gympies
  • ANP
    De Kamerbodes dragen speciaal ontworpen rokkostuums
  • ANP
    De Kamerbodes zorgen ook voor water, koffie en thee en andere drankjes
  • ANP
    De koks en medewerkers van het Kamerrestaurant hebben ook hun eigen kleding

De stenografen in de Tweede Kamer worden verplicht een uniform te dragen. Bij de stenografische dienst is daardoor onrust ontstaan. Het besluit dat de stenografen binnenkort geen eigen kleding meer mogen dragen, zou niet in overleg met hen zijn genomen.

De stenografen noteren in de plenaire zaal de letterlijke tekst van een debat en zitten met twee of drie personen in het midden van de plenaire zaal, tussen de Kamervoorzitter en de kabinetsleden. De debatten worden geregeld op tv uitgezonden en op dat moment zijn ze vaak prominent in beeld.

Verplaatsen

Enige tijd geleden is geprobeerd de werktafel van de stenografische dienst naar een minder opvallende plek in de Tweede Kamer te verplaatsen. Dat blijkt niet mogelijk.

Nu is besloten de stenografen te verplichten een uniform te dragen. Dit gebeurt binnen enkele weken. De maten van de stenografen worden binnenkort opgenomen, is hen verteld. De uniformen worden gemaakt door hetzelfde modehuis als de pakken van de Kamerbodes.

Reactie Kamer

Het besluit is genomen door het managementteam van de Tweede Kamer, laat een woordvoerster weten. "Voor een rustiger beeld, maar ook in verband met de herkenbaarheid van deze functionarissen heeft het managementteam besloten dat zij voortaan representatieve kleding dragen."

De uniformiteit in de kleding van deze functionarissen is een onderwerp dat om de paar jaar terugkomt, zegt de woordvoerster.

In de plenaire debatten werken 12 medewerkers van de stenografische dienst, officieel de Dienst Verslag en Redactie genoemd, die elkaar om de vijf minuten afwisselen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl