NOS Nieuws

Twee doden bij Belgische anti-terreuractie

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In een huis in de Belgische plaats Verviers heeft de politie drie terreurverdachten neergeschoten. Twee van hen zijn om het leven gekomen, de derde is zwaargewond geraakt, maakte de Belgische justitie bekend op een persconferentie.

De politie viel het huis in Verviers, ten oosten van Luik, binnen in het kader van een actie tegen terrorisme in Brussel, Verviers en Halle/Vilvoorde. In het huis stuitten de agenten op een groep jihadisten die zwaarbewapend waren, onder meer met kalasjnikovs. Volgens de politie begonnen zij direct minutenlang te schieten, waarop de politiemensen terugschoten.

Er zijn geen agenten gewond geraakt, meldt justitie. De drie slachtoffers hebben allemaal de Belgische nationaliteit.

Dreigingsniveau

Volgens het Belgische OM gaat het om moslimfundamentalisten die op het punt stonden om in België aanslagen te plegen op gerechtsgebouwen en politiebureaus. Het dreigingsniveau voor die gebouwen is in België verhoogd van 2 naar 3 op een schaal van 4. Voor heel België blijft het dreigingsniveau op 2 staan.

De Belgische politie deed vandaag een tiental invallen, onder meer in de Brusselse wijken Zaventem en Schaarbeek. In Zaventem zijn twee terreurverdachten opgepakt en een deel van Schaarbeek was een tijd afgezet.

De Belgische zender VTM zegt dat er in zeven landen invallen zijn gedaan, onder meer in Jemen. Justitie in België wil dat niet bevestigen, om de lopende acties niet in gevaar te brengen. Het OM in Nederland meldt dat er hier geen invallen zijn geweest.

 • EPA
  Politie aan het werk tijdens de anti-terreuractie in Verviers
 • @NathanSoret / Twitter
  Agenten op de plek van de politieactie
 • EPA
  Blokkade bij Rue de Colline
 • EPA
  De straat is afgegrendeld
 • EPA
  Politie en ambulance
 • ANP
  Politie in de stationswijk in Verviers

Islamitische Staat

De actie in Verviers was in de buurt van het treinstation. Getuigen zeggen dat ze daar aan het einde van de middag harde knallen en schoten hoorden. Een groot gebied rond het station werd afgezet.

De groep, die mogelijk banden heeft met Islamitische Staat, werd al een tijd in de gaten gehouden. Sommigen zijn teruggekeerde Syriëgangers.

Een ooggetuige vertelt wat zij heeft gezien
Persconferentie Belgische justitie

Coulibaly

Het Franse persbureau AFP meldt dat de inval verband houdt met het netwerk rond de terrorist Coulibaly. Die doodde vorige week een Franse politieagente en pleegde een dag later een aanslag in een joodse supermarkt in Parijs, waarbij hij vier mensen doodschoot. Volgens AFP had Coulibaly zijn wapens gekregen van de verdachten in Verviers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl