Een hulpverlener in Liberia die ebolapatiënten behandelt
NOS Nieuws

WHO voorzichtig optimistisch over ebola

Het aantal gevallen van ebola in West-Afrika vlakt af, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De laatste weken zijn minder nieuwe besmettingen gemeld dan in de maanden hiervoor.

In Guinee en Sierra Leone is het aantal besmettingen het laagst sinds augustus vorig jaar. Vooral Sierra Leone is hard getroffen door de ebola-epidemie; daar zijn al meer dan 3000 mensen aan de ziekte gestorven. In Liberia werden vorige week twee dagen helemaal geen nieuwe gevallen gemeld.

De WHO meldt ook dat alle landen nu in staat zijn om de ebola-doden snel en veilig te begraven. "Daarvoor is genoeg capaciteit", aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink zegt dat het te vroeg is om te zeggen dat ebola op zijn retour is. "De WHO is er zelf niet zeker van dat de cijfers kloppen", zegt hij. "Boven zijn er sinds de jaarwisseling 900 ebola-gevallen bijgekomen in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Ook zijn er dit jaar al 425 doden gevallen. Het gaat misschien minder hard, maar het is nog niet voorbij."

Van den Brink waarschuwt ook dat de echte gevolgen van de ebola-epidemie nog gaan komen. "Het gezondheidssysteem is in die landen ingestort. Economieën zijn ingestort. Alle groeicijfers zijn weg. Het is veel te vroeg om al victorie te kraaien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl