NOS Nieuws

Veel Oscarnominaties voor Birdman

Wie zijn er genomineerd in de categorie 'beste film'?

In Los Angeles zijn de nominaties voor de Oscars bekendgemaakt. De films Birdman en The Grand Budapest Hotel hebben de meeste kansen; ze werden beide negen keer genomineerd.

Birdman van Alejandro Iñárritu werd genomineerd voor Beste Regie en Film. Ook Birdman-acteurs Michael Keaton, Emma Stone en Edward Norton maken kans op een Oscar.

The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson haalde even veel nominaties binnen, maar vooral in minder belangrijke categorieën. Wel werd de film genomineerd voor Beste Film en Beste Regie.

Andere films met veel nominaties zijn de film The Imitation Game (8), Boyhood (6) en de dramafilm The Theory of Everything (6).

Actrice Emma Stone en regisseur Alejandro Iñárritu van de film Birdman

In totaal zijn dit jaar acht films genomineerd in de categorie Beste Film. Dat zijn onder andere Boyhood, The Imitation Game, American Sniper, Whiplash en Selma.

In de categorie Korte Animatiefilm is de Nederlandse film A Single Life genomineerd voor een Oscar. De korte animatiefilm van regisseur Joris Oprins is door bijna anderhalf miljoen mensen gezien in het voorprogramma van Gooische Vrouwen 2.

In 2004 sleepte Nederland voor het laatst een nominatie in de wacht voor de film De Tweeling.

Dit jaar werden in de categorie Beste Acteur vier acteurs uit biopics genomineerd: Eddie Redmayne speelt Stephen Hawking, Benedict Cumberbatch de wiskundige Alan Turing, Steve Carrell filantroop John du Pont en Bradley Cooper de Amerikaans scherpschutter Chris Kyle.

Voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol zijn Marion Cotillard, Felicity Jones, Julianne Moore, Rosamund Pike en Reese Witherspoon genomineerd.

Actrice Meryl Streep heeft met haar bijrolnominatie voor de sprookjesfilm Into the Woods haar persoonlijke record verbroken. Ze is nu negentien keer genomineerd voor een Oscar (ze won er drie).

Lucia de B.

De Russische film Leviathan en de Argentijnse Wild Tales maken kans op de Oscar voor Beste Buitenlandse film. Beide films werden vorig jaar genomineerd voor een Gouden Film op het filmfestival van Cannes. De andere kanshebbers komen uit Estland, Mauritanië en Polen.

Ook de Nederlandse speelfilm Lucia de B. behoorde tot de kanshebbers in de categorie Beste Buitenlandse film. De film van Paula van der Oest vertelt het waargebeurde verhaal van de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk.

De winnaars worden 22 februari in Los Angeles bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl