NOS Nieuws

Davutoglu: afdrukken Mohammed-cartoon provocatie

Premier Davutoglu over persvrijheid

Premier Davutoglu van Turkije noemt de publicatie van de voorpagina van Charlie Hebdo door een Turkse krant een provocatie. De vrijheid van meningsuiting geeft niets of niemand het recht om het geloof van een ander te beledigen, zei Davutoglu in Ankara. "Persvrijheid betekent niet vrijheid om te beledigen."

De krant Cumhuriyet drukte gisteren meerdere cartoons af van Charlie Hebdo, waaronder een verkleinde prent van een huilende profeet Mohammed. Die prijkt ook op de voorpagina van Charlie Hebdo die gisteren is verschenen.

'Duidelijke houding'

Davutoglu is daarover niet te spreken. "In dit land staan we de belediging van de heilige profeet niet toe", zei hij. "Dat is een duidelijke en principiële houding." Eerder sprak vicepremier Akdogan ook van een provocatie.

De Turkse politie hield gisternacht nog een vrachtwagen van Cumhuriyet staande in Istanbul, om te controleren of de voorpagina van Charlie Hebdo was overgenomen. Toen agenten de spotprent niet meteen zagen, mocht de auto doorrijden.

Mars voor de Republiek

Davutoglu, die vorig jaar Recep Tayyip Erdogan opvolgde als premier, was zondag nog bij de Mars voor de Republiek in Parijs. Hij uitte daar samen met andere staatshoofden en regeringsleiders zijn afschuw over de aanslag op Charlie Hebdo en een kosjere supermarkt. Bij de betoging werd ook voor de vrijheid van meningsuiting en voor persvrijheid gedemonstreerd.

Davutoglu, rechtsonder in beeld, liep zondag mee in de Mars voor de Republiek

Ondertussen heeft Senegal de verkoop van Charlie Hebdo helemaal aan banden gelegd. Ook de verkoop van de lokale krant Liberation is verboden, staat in een verklaring van de autoriteiten in Dakar. Liberation had de Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo overgenomen.

Senegal is een islamitisch land in het westen van Afrika. President Sall was zondag ook bij de protestmars in Parijs. Dat kwam hem op kritiek van streng-islamitische burgers te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl