Charlie Hebdo is pas morgen in de Nederlandse kiosken en boekhandels verkrijgbaar. De distributeur meldt dat de 500 exemplaren van het Franse satirische blad die voor Nederland beschikbaar waren, vanochtend niet zijn geleverd. 

"We hebben verder alle tijdschriften binnengekregen", zegt Audax-directeur Willems. "Alleen Charlie Hebdo zat er niet bij." Het is onduidelijk wat er is misgegaan. Maar de Fransen hebben inmiddels hun excuses aangeboden."

Rij

Onder meer op het Centraal Station in Amsterdam stonden verscheidene mensen in de rij voor Charlie Hebdo, meldt verslaggever Menno Reemeijer. De teleurstelling onder hen was groot. 

Het tijdschrift, dat gisteren al te koop was in Frankrijk, zou vandaag in verscheidene kiosken en boekhandels liggen. Ze hadden veel meer exemplaren besteld dan er beschikbaar waren. 

Volgens Audax-directeur Willems hebben de Fransen nadrukkelijk beloofd dat de levering vannacht alsnog komt. "Na vandaag is het misschien moeilijk iets te beloven, maar we gaan ervan uit dat Charlie Hebdo morgen gewoon te koop is."

De Telegraaf zegt dat de verkooppunten gisteren al bezoek van de politie hebben gekregen. De agenten wilden weten hoe laat de zaak openging en hoeveel exemplaren er verkocht werden.

Het is het eerste nummer van Charlie Hebdo na de aanslag op de redactie van vorige week woensdag. Die kostte het leven aan twaalf mensen, onder wie tien medewerkers van het blad.

Duitsland

Ook in Duitsland heeft het nog geen zin om naar de kiosk te gaan. Daar wordt de nieuwste editie van Charlie Hebdo zaterdag pas verwacht, meldt correspondent Jeroen Wollaars.

In Groot Brittannië komt het blad tegen het einde van de week, meldt de Britse tabloid Daily Mail. Er zouden ten minste duizend exemplaren onderweg zijn, die morgenochtend in de schappen moeten liggen. 

België 

In België is Charlie Hebdo sinds vanochtend wel te koop, melden Belgische media. Volgens VTM Nieuws zijn er veertigduizend exemplaren beschikbaar. Dat zouden er tienduizend meer zijn dan eerder de bedoeling was. Ruim 700 winkels hebben het Franse blad in de winkel liggen, morgen komen daar nog eens tweeduizend bij.

In het Zwitserse Lausanne wachten mensen tot de winkel opengaat waar ze het Franse blad Charlie Hebdo kunnen kopen EPA

In het Zwitserse Lausanne stonden vanmorgen ook rijen voor de winkels die het satirische weekblad verkopen.

STER reclame