NOS Nieuws

Kabinet belooft vaart te zetten achter anti-terreurwetten

Premier Rutte heeft tijdens het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs beloofd dat de voorbereiding en behandeling van anti-terreurwetgeving wordt versneld. Het gaat om maatregelen die al vóór de aanslagen door het kabinet waren aangekondigd.

De nieuwe wetgeving maakt het mogelijk het Nederlanderschap in te trekken van mensen die deelnemen aan een jihadistisch trainingskamp, bepaalde jihadistische teksten te verwijderen van internet, van jihadisme verdachte personen te verbieden uit te reizen en uitkeringen en huisvesting te weigeren aan jihadisten.

Voor het debat maakte het kabinet al duidelijk dat het doorgaat op de ingeslagen weg, zo staat in een brief aan de Kamer.

Volgen

De fractievoorzitters Buma en Pechtold hadden eerder op de avond kritiek op het lage tempo waarmee minister Opstelten deze wetgeving invoert. "De stukken liggen op het bureau van de minister", zei CDA-leider Buma. "Een tandje erbij, belooft de minister. Maar hij zit er al vier jaar", zei D66-voorman Pechtold.

Rutte zei verder dat het niet nodig is om nu extra geld uit te trekken voor de AIVD. Maar als de veiligheidsdienst het toch te druk krijgt met bijvoorbeeld het volgen van jihadisten, dan zal het kabinet het budget misschien verhogen. De constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP willen wel dat er nu extra geld bijkomt.

Geen zwaardere wapens

Voor de voorstellen van de VVD-fractie, om jihadisten volgens oorlogsrecht te berechten en agenten automatische wapens te geven, voelt het kabinet niets.

Op de vraag van D66-leider Pechtold of agenten volgende week een nieuw wapen krijgen antwoordde minister Opstelten: "Nee. Het is niet aan de orde. Het gaat om het serieus nemen van de zorgen die er leven." Minister Opstelten gaat wel in gesprek met de politiebonden, die ook om zwaardere wapens hadden gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl