Boven de pagina van het Meldpunt Islamofobie staat deze bekraste foto van een moslims
NOS Nieuws

'Aangifte doe ik wel bij Allah'

"Daar stond ik dan, hoofddoek onder het bier." Het is een van de reacties op de Facebookpagina 'Meld Islamofobie' van moslims die zich bedreigd voelden of die zijn uitgescholden. In drie dagen tijd zijn er dertig meldingen binnengekomen.

Iemand vertelt over een ervaring gistermiddag in de Sarphatistraat in Amsterdam: "Ik kwam net de universiteit uitgelopen, wilde oversteken en werd door een voorbijgaande fietser terrorist genoemd."

Ze "werd erdoor overrompeld" en wist niet wat te zeggen. "Een volgende keer spot ik misschien wel en zeg: ga maar snel weg voordat m'n bom afgaat, soepkip." Aangifte doet ze niet. "Het is iets kleins in mijn ogen, hopelijk wordt het niet erger. Aangifte doe ik wel bij Allah."

Onveilig

Een ander schrijft dat ze in de supermarkt "Ga weg" naar haar hoofd geslingerd kreeg. "Parijs is hier 600 kilometer vandaan en ik draag geen kalasjnikov. Nog even en ik had voor het eerst in mijn leven een handtas naar iemand zijn hoofd gesmeten."

De zus van acteur Achmed Akkabi werkt in een islamitische kledingwinkel in Den Haag en voelt zich niet meer veilig in haar zaak. "De deur is nu gesloten. We zijn er wel gewoon. Maar zelfs in dit o zo tolerante Nederland kan een hardwerkende moslima niet veilig haar werk uitoefenen", schrijft ze.

Verzonnen

In een ander bericht schrijft iemand wat de vriendin van haar zus zou zijn overkomen toen ze in een bus stapte. De chauffeur wilde pas verder rijden nadat de vriendin zich had uitgesproken over de aanslag in Parijs. Die weigert dat en de bus van Connexxion blijft staan. Volgens het bericht wordt de chauffeur uiteindelijk ter plaatse ontslagen.

Connexxion kent het voorval niet. "Dit is compleet verzonnen", zegt een woordvoerder van de busmaatschappij. "We hebben geprobeerd te achterhalen wie dit geschreven heeft, maar dat is niet gelukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl