NOS Nieuws

Meldpunt signaleert toenemend geweld tegen moslims

Bij het Meldpunt Islamofobie zijn in drie dagen tijd dertig meldingen binnengekomen van moslims die worden aangevallen, bedreigd of uitgescholden. Het aantal loopt snel op. Het meldpunt heeft drie dagen geleden een Facebookpagina geopend om moslims een uitlaatklep te bieden en om te registreren wat zich allemaal afspeelt.

De meeste meldingen gaan over uitschelden en intimideren. Ook zou er bier zijn gegooid over een vrouw met een hoofddoek. De eigenaar van een islamitische kledingzaak in Den Haag meldt dat ze met de dood is bedreigd.

Aangifte

Het meldpunt roept mensen op om in alle gevallen aangifte te doen. Moslims zijn daar doorgaans terughoudend in.

Dertig incidenten op Facebookpagina Meld Islamofobie

Acteur Ahmed Akkabi twittert dat zijn zus met de dood is bedreigd en daarna gestalkt. "Woedend ben ik", schrijft hij. Ze werkt in een islamitische kledingwinkel in Den Haag.

Het meldpunt roept de politie op meldingen van islamofobie apart te registreren. Dat gebeurt nu niet. De Nationale Politie heeft daarom geen overzicht. De politie is wel van plan om binnenkort te beginnen met het registreren van dergelijke incidenten en aangiften.

Naar aanleiding van de meldingen willen de initiatiefnemers in gesprek gaan met journalisten, politie en slachtoffers. "Want wij laten het hier niet bij!", staat op de Facebookpagina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl