Tankwagen met zoutzuur op A73 leeggelopen

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/3 Tankwagen lekt zoutzuur op A73
2/3 De automobilisten zijn geëvacueerd en naar ambulances gebracht voor controle Thomas Kusters / L1
3/3 De snelweg is afgesloten Thomas Kusters / L1

Op de A73 in Limburg is aan het begin van de middag bij de plaats Linne een tankwagen met zoutzuur opengescheurd. Er is groot alarm geslagen; het luchtalarm is afgegaan en omwonenden moesten binnen blijven en ramen en deuren dichthouden. 

Die waarschuwing gold vooral voor inwoners van de wijk Merum in Roermond. Rond 15.45 uur trokken de hulpdiensten de waarschuwing in.

Er zijn 35 mensen uit voertuigen gehaald en naar een gebouw van de politie in Maasbracht gebracht. Daar worden ze door artsen onderzocht. 

Drie mensen hebben last van lichte ademhalingsproblemen, één van hen is naar een ziekenhuis in Venlo overgebracht, zegt een woordvoerder van de brandweer.  De vrachtwagenchauffeur is niet gewond geraakt.

25 ton

De tankwagen is volledig leeggelopen. Volgens de vrachtbrief had de chauffeur 25 ton zoutzuur in de tank. 

De brandweer heeft een schuimlaag over de vloeistof gespoten om te voorkomen dat er dampen uitslaan. Er was een tweede tankwagen gestuurd om vloeistof op te vangen, maar dat bleek niet nodig. 

Ook leerlingen van een school in de wijk Merum moesten binnen blijven. 

Treinverkeer

De A73 is in twee richtingen afgesloten bij knooppunt Het Vonderen. Ook de Roertunnel is dicht, net als de A2. Die is al afgesloten sinds vanochtend, toen een vrachtwagen door de middenberm reed.

Het treinverkeer tussen Roermond en Sittard is stilgelegd. Reizigers kunnen niet met bussen worden vervoerd, omdat die met geen mogelijkheid nog over de A73 en A2 kunnen.

Gevaarlijk

Volgens deskundigen kan zoutzuur extreem gevaarlijk zijn. Bij contact kunnen zware brandwonden ontstaan en bij inademing van de damp kunnen de longen zwaar beschadigd raken. Ook kan schade aan de ogen ontstaan. 

De gemeente Roermond heeft een informatienummer voor het publiek ingesteld: 0475-359999.

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie
@RWSverkeersinfo
Verkeer staat stil middenin de wolk die vrijkomt uit de tankwagen op de #A73. Foto van http://t.co/GeI7Gl4FZI
4 jaar geleden
David Dunnaway
@daviddunnaway
Groot alarm na ongeval met tankwagen geladen met zoutzuur. #A73 dicht
4 jaar geleden

STER Reclame