Meer huishoudens deden beroep op NHG
NOS Nieuws

Meer huizen met NHG en meer verliesverkopen

Het aantal huizen dat in 2014 is gekocht met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is met 14 procent gestegen ten opzichte van 2013. Het aantal huishoudens dat een beroep deed op het fonds steeg ook.

Dat heeft de stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de verstrekker van de Nationale Hypotheek Garantie, bekendgemaakt.

In totaal werden 116.100 garanties verstrekt, 14.300 meer dan het jaar ervoor. Dat waren er nog meer geweest als de maximale prijs van een woning op 1 juli niet was verlaagd van 290.000 euro naar 265.000 euro. Boven dit bedrag kun je geen Nationale Hypotheek Garantie aanvragen.

Verliesverkoop

In totaal deden 4.792 huishoudens een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vanwege een gedwongen verkoop van de woning met verlies. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Al jaren stijgt het aantal verliesdeclaraties, maar wel steeds minder hard.

De verwachting is dat het aantal gedwongen verkopen ook de komende jaren nog iets stijgt, als gevolg van het na-ijleffect van de crisis. Het gemiddelde verlies bij gedwongen verkoop is in 2014 ongeveer gelijk als in 2013, rond de 39.000 euro.

Volgens De Nederlandsche Bank staan momenteel circa 1 miljoen huishoudens met hun huis 'onder water', omdat de hypotheek hoger is dan de huidige waarde van hun huis.

Waarborgfonds

Het waarborgfonds geeft huizenkopers de garantie dat ze gecompenseerd worden als ze verlies lijden bij gedwongen verkoop bij werkloosheid of echtscheiding.

Niet elke verliesdeclaratie wordt gehonoreerd door het Waarborgfonds, omdat er echt sprake moet zijn van een noodsituatie. Van de bijna 4800 aanvragen zijn vorig jaar 4000 toegekend. In totaal werd 157 miljoen euro uitgekeerd.

Het garantievermogen wordt gevuld met premies die huizenverkopers betalen. De premie is 1 procent van de hypotheeksom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl