Grootmoefti Shawqi Allam
NOS Nieuws

Geestelijke Egypte waarschuwt Charlie Hebdo

Een van de belangrijkste moslimgeestelijken in Egypte heeft de redactie van Charlie Hebdo gewaarschuwd tegen het publiceren van een nieuwe cartoon over de profeet Mohammed. Publicatie van de karikatuur is volgens hem een "niet te verdedigen provocatie" van miljoenen moslims.

Morgen verschijnt de eerste editie van het satirische weekblad sinds de aanslag op de redactie in Parijs, vorige week. Op de voorpagina zal een karikatuur van de profeet Mohammed staan.

Grootmoefti

De Egyptische grootmoefti Shawqi Allam zegt dat de publicatie een nieuwe golf van haat zal veroorzaken tegen de Franse en andere westerse samenlevingen. Hij roept westerse regeringen op de "racistische daad" van Charlie Hebdo te verwerpen.

De grootmoefti veroordeelt de aanslag op Charlie Hebdo en noemt het een terroristische daad. Wel heeft hij kritiek op de cartoons die het blad publiceert. Veel moslims vinden het afbeelden van de profeet beledigend en kwetsend.

Schouder aan schouder

Moslimorganisaties in Frankrijk en Duitsland hebben opgeroepen tot kalmte. De Franse organisaties roepen moslims op niet te emotioneel te reageren op de nieuwe editie van het blad. "In deze zware tijden moeten we schouder aan schouder staan", zegt een woordvoerder van de gezamenlijke moslimorganisaties in Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl