NOS NieuwsAangepast

Geweld voor verkiezingen in Haïti

Aan de vooravond van de presidents- en parlementsverkiezingen in Haïti is een aanslag gepleegd op een bijeenkomst van een presidentskandidaat. Onbekenden schoten op aanhangers van kandidaat Michel Martelly. Daarbij zouden één dode en een aantal gewonden zijn gevallen.

Na de schoten renden aanhangers van Martelly alle kanten op in de zuidelijke stad Les Cayes. Ook Martelly zelf, die in Haïti bekendheid geniet als zanger, moest met zijn familie de benen nemen.

Het campagneteam van Martelly beschuldigde de partij van rivaal Jude Celestin ervan achter de schietpartij te zitten. Celestin is een beschermeling van de zittende president René Préval. Celestin wordt ook door andere kandidaten beschuldigd van fraude en geweld.

Geen uitstel

In de aanloop naar de verkiezingen van morgen zijn er de afgelopen dagen meer geweldsincidenten geweest. Geweld bij verkiezingen is tamelijk gebruikelijk in Haïti, hoewel het dit jaar meevalt.

Het straatarme Haïti werd in januari getroffen door een aardbeving en kampt nu met een cholera-epidemie. Nog altijd leven 1,3 miljoen mensen in tentenkampen, de meeste rondom de hoofdstad Port-au-Prince.

Vanwege de moeilijke omstandigheden in het land drongen een paar presidentskandidaten en de oppositie aan op uitstel van de verkiezingen, maar Préval vond dat niet verantwoord.

Ook de internationale gemeenschap, die met de VN en vele hulporganisaties aanwezig is in Haïti zagen niets in een nieuw uitstel. De stembusgang stond oorspronkelijk gepland voor februari. Toen werd wel tot uitstel besloten, omdat het land nog in puin lag na de verwoestende aardbeving van een maand eerder.

Waarnemers

In het Caribische land zijn zo'n 12.000 VN-militairen aanwezig die de verkiezingen in goede banen moeten leiden. Daarnaast zijn er waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Caribische Gemeenschap, de Francofonie en de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl