"Een agent met een pistool is kansloos tegen een machinegeweer" zegt VVD-fractievoorzitter Zijlstra.
NOS Nieuws

VVD: agenten beter bewapenen

De VVD in de Tweede Kamer vindt dat agenten die bepaalde objecten en gebouwen bewaken tegen terroristische aanslagen, beter moeten worden bewapend. "De beelden in Parijs hebben laten zien dat een agent met een pistool kansloos is tegen een terrorist met een machinegeweer", zegt fractievoorzitter Zijlstra.

Bij de SP zijn er twijfels over het extra bewapenen of het verruimen van schietinstructies voor agenten. SP-leider Roemer: "Radicalisering bestrijden met radicalisering dat werkt niet. Agenten met machinegeweren kunnen de angst ook verder doen oplaaien." Hij wil eerst van het kabinet horen of de bewapening nodig is.

PvdA, D66 en CDA vinden dat politici zich niet met de bewapening van agenten moeten bemoeien. "Dat moet je overlaten aan de specialisten bij politie en defensie", zegt PvdA-leider Samsom.

D66-leider Pechtold vindt het kiezen van bepaalde bewapening ook niet een taak van de politiek, maar hoopt wel dat wapens in het straatbeeld beperkt blijven. "We willen niet leven in een samenleving met gewapende agenten voor iedere school, supermarkt of gebedsruimte."

CDA-leider Buma zegt dat als agenten vinden dat zij grotere wapens nodig hebben "politici dan niet meteen 'nee' moeten zeggen". Maar ook hij wil de keuze dus aan de politie en de krijgsmacht zelf overlaten.

"Altijd paraat"

Volgens minister Opstelten zijn die daartoe prima in staat. "We gaan nooit een politieman of -vrouw de straat opsturen als dat onverantwoord is."

Op de vraag of het leger niet beter kan worden ingezet in plaats van het extra bewapenen van politieagenten, zegt minister Hennis dat dat al lang gebeurt. "Defensie staat altijd paraat. Een derde van onze activiteiten richt zich al op het bewaken van de nationale veiligheid." Ze wil niet zeggen of het werk de afgelopen dagen is toegenomen.

De Kamer debatteert morgen over de terroristische aanslagen in Parijs en welke gevolgen die hebben voor de veiligheidsmaatregelen in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl