Vrije Universiteit Amsterdam
NOS Nieuws

VU schrapt Palestina-debat om onrust na Parijs

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft een debat dat op de universiteit zou worden gehouden, verboden. Het debat ging over de Palestijnse kwestie en zou vanavond worden gehouden op de universiteit.

De studentactiegroep Studenten voor Rechtvaardig Palestina (SRP) pleit ervoor dat de VU de samenwerking met Israël stopt. Op Facebook plaatsten de studenten een uitnodiging voor het debat met de slogan "VU Israël-vrij".

Aanslagen Parijs

Binnen en buiten de universiteit is er kritiek op het debat. Onder meer omdat het vlak na de aanslagen in Parijs wordt gehouden. Het bestuur van de VU oordeelde gisteren dat het debat niet door kon gaan op hun locatie.

"Wij hebben gemerkt dat na het drama in Parijs, het debat gevoelens van uitsluiting oproept binnen de universitaire gemeenschap", zegt voorzitter Jaap Winter. "Daarom hebben wij onze beslissing herzien en besloten om dit debat nu niet te laten plaatsvinden."

In een reactie zegt SRP dat de VU een vorm van censuur pleegt. "De VU schendt hiermee het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging", staat in een reactie. De studentactiegroep houdt het debat nu op een andere locatie in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl