De fusie tussen vakcentrale CNV en De Unie is van de baan
NOS Nieuws

Fusie tussen CNV en De Unie mislukt

CNV Vakmensen en CNV Dienstenbond gaan niet fuseren met vakbond De Unie. Anderhalf jaar geleden kondigden het CNV, de op één na grootste vakcentrale, en vakbond de Unie, de derde vakbond van Nederland, aan samen te willen gaan. Ze zijn er in de onderhandelingen niet uitgekomen.

Tegenwicht

De beide partijen wilden de krachten bundelen om zo een "stevigere speler te zijn in het maatschappelijk middenveld". Op die manier zouden ze niet alleen beter tegenwicht kunnen bieden aan de grootste vakbond FNV, maar ook financieel sterker worden. De vakcentrale CNV telt 300.000 leden, De Unie 60.000.

Betrokkenen zeggen in het Financieele Dagblad dat De Unie het niet eens zou zijn met een ondergeschikte rol in de geplande fusie. Volgens Reinier Castelein, de voorzitter van De Unie, vinden er nog wel gesprekken plaats over een betere samenwerking bij cao-onderhandelingen.

Stoppen met staken

Gisteren maakte De Unie nog bekend geen heil meer te zien in staken. Volgens de vakbond is het draagvlak en het begrip voor stakingen bij de leden stukken minder dan in voorgaande jaren. De Unie vertegenwoordigt vooral middelbaar en hoger personeel. De CNV is een bredere vakcentrale met een christelijke grondslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl