Zzp'ers aan het werk in Utrecht ANP
NOS Nieuws Economie

AFM: zzp'ers moeten verplicht sparen voor pensioen

Zzp'ers moeten verplicht sparen voor hun pensioen en werknemers moeten meer zeggenschap krijgen over de hoogte van hun pensioenpremie. Dat schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in zijn pensioenvisie als bijdrage aan de nationale pensioendialoog.

"Keuze daar waar het kan, verplichting daar waar dat verstandig is", zegt de AFM. Als werknemers meer keuzemogelijkheid krijgen, dan moet wel rekening worden gehouden met hun kennis over het pensioen. "Consumenten zijn van nature gericht op de korte termijn en niet erg gemotiveerd om te plannen voor hun oude dag. Ze begrijpen niet altijd de risico's."

Pensioenpremie

De toezichthouder vindt dat werknemers boven een bepaald minimumbedrag zelf ervoor kunnen kiezen om meer of minder pensioenpremie in te leggen als ze dat willen. Het huidige pensioenstelsel is volgens AFM niet flexibel genoeg en houdt geen rekening met individuele verschillen. 

"Niet iedereen heeft hetzelfde nodig voor de oude dag. Iemand die vermogen heeft opgebouwd in een huis kan bijvoorbeeld een heel andere pensioenbehoefte hebben dan iemand met een huurhuis'', zegt AFM-bestuurder Harman Korte in het Financieele Dagblad.

Verplicht sparen

Het tweede speerpunt richt zich op de zzp'ers. Nederland telt ongeveer een miljoen zelfstandigen, honderdduizenden daarvan dreigen geen pensioen op te bouwen. Deze groep zelfstandigen is in tegenstelling tot werknemers in loondienst niet verplicht aan een pensioenregeling mee te doen. 

De AFM stelt daarom "een algehele verplichtstelling" voor. "Het is niet uit te leggen dat sommige werkenden nu wel verplicht voor hun pensioen sparen en anderen niet", aldus Korte. 

Belangenorganisaties

ZZP Netwerk Nederland steunt het plan van AFM. ''Er is een groep zzp'ers die structureel niets opzij legt voor later. Deze zzp'ers vormen een tikkende tijdbom en zetten toekomstige overheidsfinanciën bij voorbaat al onder druk.'' schrijft de organisatie in een persbericht. 

Om te voorkomen dat de groep zzp'ers die al wel spaart opdraait voor de kosten van de niet-sparende zzp'er wil de organisatie dat de verplichtstelling pas na zeven jaar in gaat. ''Elke zzp'er die het zeven jaar lang vertikt om zelf iets opzij te leggen, moet dan maar door de overheid aan het handje worden genomen en verplicht gaan storten. We kunnen de lasten niet blijven neerleggen bij de ondernemers onder de zzp'ers.'' 

De zzp'ers die niet sparen vormen een tikkende tijdbom.

ZZP Netwerk Nederland

De andere belangenorganisatie voor zzp'ers, ZZP Nederland, is minder enthousiast over het plan van AFM. De organisatie wijst er in een reactie opnieuw op dat zzp'ers niet hetzelfde zijn als werknemers in loondienst. Volgens ZZP Nederland zitten veel zelfstandige ondernemers helemaal niet te wachten op zo'n regeling.

Pensioendialoog

Met zijn pensioenvisie wil de AFM bijdragen aan het debat over het toekomstige pensioenstelsel. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken riep in augustus partijen op hun visie te delen over het herstructureren van het huidige pensioenstelsel. 

STER reclame