Een staking van MBO-docenten
NOS Nieuws

FNV, CNV geven stakingswapen niet uit handen

Vakbond De Unie staat alleen met het besluit om niet meer te gaan staken bij arbeidsconflicten. Andere vakbonden zeggen absoluut geen afstand te willen doen van het stakingsmiddel.

"Een vakbond die nooit staakt is als een tijger zonder tanden. Staken is de kern van vakbondsvrijheid en niet voor niets een grondrecht", zegt Ton Heerts, voorzitter van de FNV, de grootste vakcentrale in Nederland. "Staken heeft zin, kijk naar de zorg, de mensen van Tata Steel en van Brink's. De FNV poldert als het kan en foldert als het moet en daar hoort staken bij.”

Uiterst redmiddel

Ook het CNV, de tweede vakcentrale van het land, ziet niets in de stap van De Unie. "Staken blijft een uiterst redmiddel. We proberen het te vermijden, maar als het niet anders kan, dan kan het niet anders", zegt voorzitter Maurice Limmen.

Hij betwijfelt of leden van De Unie ook echt nooit meer zullen staken. "Leden van verschillende vakbonden beslissen vaak op bedrijfsniveau om te gaan staken. Ik ga ervan uit dat vakbondsleden gezamenlijk zullen blijven actievoeren. Algemene vakbondspolitieke uitgangspunten spelen hierbij maar een kleine rol."

De Unie gaat niet meer staken

Werkgevers blij

Een woordvoerder van werkgeversvereniging VNO-NCW noemt de stap van De Unie juist verstandig. "Wat ons betreft wordt er überhaupt niet gestaakt. Wij komen er bij conflicten graag in overleg met vakbonden uit."

VNO-NCW vindt het een ontwikkeling die werkgevers toejuichen. "Staken levert economische schade op en problemen op de werkvloer tussen mensen die wel en niet willen staken. Wij zijn voor praten in plaats van staken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl