Mathieu van der Poel wint het NK veldrijden
NOS Sport

'Mathieu van der Poel krijgt nog genoeg kansen'

Adrie van der Poel koestert het grote talent van zijn zoon Mathieu. De oud-wereldkampioen veldrijden wil voorkomen dat de 19-jarige kersverse Nederlands kampioen veldrijden te snel de stap maakt naar de elite. Hij ziet het daarom niet zitten dat zijn jongste zoon bij de wereldtitelwedstrijd in Tsjechië (31 januari-1 februari) bij de profs meedoet.

"Een wereldkampioenschap bij de elite is heel wat anders dan bij de beloften", vertelt Van der Poel senior. "De druk zal enorm zijn en er komt veel meer stress bij kijken. In Nederland zal het wel meevallen, maar wij wonen in België. Hier komt er dan zo veel meer op hem af."

Voorzichtig

De oud-wielrenner is voorzichtig met zijn zoon. "Ik heb het zelf ook meegemaakt. Mathieu zal het mentaal wel aankunnen, maar hij moet toch vooral zichzelf blijven. Hij moet dat speelse en zijn onbevangenheid behouden. Ik ben bang dat hij dit te snel gaat verliezen, want hij krijgt nog kansen genoeg."

Toch is het oordeel van Van der Poel senior niet doorslaggevend voor zijn jongste zoon. Zondag reed Van der Poel bij het NK in Veldhoven al bij de elite, terwijl zijn vader liever had gezien dat zijn zoon in z'n eigen categorie was gestart.

Mathieu van der Poel wint NK veldrijden

De 19-jarige renner bewees meteen dat hij wel degelijk klaar is om bij de profs mee te rijden. Hij bepaalde direct het tempo en reed al snel solo naar de overwinning en broer David maakte het succes voor de familie compleet met een zilveren medaille.

"Het is vooral heel mooi dat ze allebei weer een stap vooruit hebben gemaakt", aldus vader Van der Poel. "Al zat alles wel mee, het parcours was in het voordeel van Mathieu. Hij heeft hier goed van geprofiteerd, hopelijk kan hij zijn vorm nu nog een paar weken vasthouden."

Van der Poel: ik voel me thuis bij de elite

Zoon Mathieu weet wel in welke categorie hij het liefst zou fietsen over twee weken in Tabor. "Ik voel me thuis bij de elite. Op een goede dag kan ik daar ook zeker iets laten zien, maar misschien is het ook slimmer om nog bij de beloften te fietsen. We zullen het in samenspraak beslissen."

"Mathieu hoort thuis bij de beloften", zegt vader Van der Poel. "Zo zie ik het en dat geldt ook voor het WK, maar ik fiets niet hè. Hij moet het de komende dagen maar eens op zijn gemak gaan bekijken. Bovendien moet hij daar ook nog toestemming voor krijgen van de UCI, dus het is niet zomaar geregeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl