Franse militairen bewaken de Eiffeltoren AFP

De Franse premier Manuel Valls heeft gezegd dat Frankrijk in staat van oorlog is met het terrorisme, het jihadisme en de radicale islam. Om de bevolking te beschermen worden vanaf morgen 10.000 militairen ingezet. Ze moeten de belangrijkste mogelijke doelwitten van terroristen beveiligen. 

Bovendien worden 4700 politieagenten vrijgemaakt om joodse scholen te beveiligen. De maatregelen zijn bekendgemaakt door de ministers Drian van Defensie en Cazeneuve van Binnenlandse Zaken.

Premier Valls zei dat de terreurdreiging in het land nog steeds actueel is. De veiligheidsoperatie heeft de naam Vigipirate gekregen.

De ruim 700 joodse scholen in Frankrijk krijgen speciale bescherming. Over wat die beveiliging precies inhoudt, deed Cazeneuve geen uitspraken.

Aanslag op supermarkt

De directe aanleiding voor de grootscheepse beveiliging van joodse scholen is de terreuraanval op een kosjere supermarkt in Parijs, afgelopen vrijdag. Vier mensen in de winkel werden doodgeschoten door de aanvaller, die bij de bestorming van de winkel door de politie werd doodgeschoten.

President Hollande riep vanochtend zijn kernkabinet in het Élysée-paleis bijeen voor een vergadering. Behalve de president waren premier Valls en de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Defensie aanwezig.

STER reclame