Een Zuid-Koreaan volgt de toespraak van de president op een station in Seoul EPA

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye wil haar Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un ontmoeten zonder voorwaarden vooraf. "Mijn standpunt is dat ik bereid ben iedereen te ontmoeten, zolang het de pijn van de scheiding verzacht en een vreedzame hereniging tot stand brengt", zei Park. 

Voorheen moest Noord-Korea eerst concessies doen, zoals het afbouwen van het nucleaire programma, voordat er gesproken kon worden. 

Bij eventueel daaropvolgende vredesbesprekingen is het atoomprogramma wel een belangrijk gespreksonderwerp, zei Park tijdens een persconferentie die live op tv werd uitgezonden. Concrete afspraken zijn voor zover bekend nog niet gemaakt.

Hereniging

De Zuid-Koreaanse minister van Hereniging nodigde de Noord-Koreaanse buren in november uit om een "reeks onderwerpen" te bespreken om hereniging dichterbij te brengen.

Het antwoord uit Pyongyang volgde op Nieuwjaarsdag. "Als de Zuid-Koreaanse autoriteiten oprecht de relatie tussen onze landen willen verbeteren door te gaan praten, dan kunnen we de vastgelopen gesprekken hervatten", sprak Kim Jong-un.

Zuid-Korea wil praten met Noord-Korea

Twee keer

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben leiders van de beide Korea's elkaar pas twee keer ontmoet, in 2000 en 2007. Formeel zijn beide landen in oorlog met elkaar, al geldt er sinds de  Korea-oorlog van 1950-1953 een staakt-het-vuren.

Het zuiden beschuldigt het noorden van het torpederen van een Zuid-Koreaans marineschip in 2010, waarbij 46 opvarenden omkwamen. Noord-Korea ontkent elke betrokkenheid. Over en weer wordt geregeld geschoten.

De grens tussen beide landen is dicht. Families leven daardoor gescheiden van elkaar.

STER reclame