NOS Schaatsen

Zevende Europese titel voor Kramer

Sven Kramer is in Tsjeljabinsk voor de zevende keer Europees kampioen allround geworden. De Friese favoriet won de afsluitende 10.000 meter in een nieuw baanrecord van 13.07,27. Het zilver was voor Koen Verweij, Denis Joeskov won het brons.

Kramer moest in de voorlaatste rit op de 10 kilometer ruim elf seconden goedmaken op Verweij en daar slaagde hij in. Het verschil met Verweij was uiteindelijk zo'n 14 seconden. Verweij reed met 13.21,90 de vijfde tijd.

Wouter olde Heuvel eindigde in het eindklassement op de zesde plaats, na de zesde tijd op de 10.000 meter. Olde Heuvel had zijn kansen op een podiumplaats al verprutst met een slechte 1.500 meter. Een gebitsontsteking kort voor de EK bleek hem nog iets te veel te hinderen tijdens het toernooi.

"Groot feest niet gepast"

Kramer sprak ondanks zijn Europese titel van een "iets teleurstellend weekeinde", vooral vanwege zijn matige 500 meter. Maar hij had tijdens de 10 kilometer van Verweij, die na hem reed, niet in de piepzak gezeten. "Ik ben niet in supervorm, maar ik kon me erdoor knokken met een vlakke tien kilometer", zei de kersverse kampioen.

De Fries hield zich bewust in bij het vieren van zijn titel, verwijzend naar de vliegramp met de MH17: "We mogen niet vergeten wat hier is gebeurd. Ook als je bekijkt wat in Parijs de afgelopen dagen is voorgevallen, vind ik het niet gepast om hier groot feest te vieren. Als mens ben je daar allemaal emotioneel bij betrokken. Dat doet je wat.''

Kramer passeert Ritsma

Met zijn zevende titel (en één keer zilver) mag de 28-jarige Kramer zich nu de succesvolste schaatser op EK's noemen. Hij passeert Rintje Ritsma, die op zes keer goud, twee keer zilver en twee keer brons bleef steken.

Kramer en Verweij plaatsten zich in Rusland met hun podiumplaatsen voor de WK allround in maart in Calgary. Verweij verdedigt daar zijn titel.

  • NOS
    Eindklassement van de EK allround voor mannen in Tsjeljabinsk
  • NOS
    Uitslag van de 10.000 meter voor mannen op de EK allround in Tsjeljabinsk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl