Een aanhanger van de Nederlandse Volks-Unie tijdens een demonstratie
NOS Nieuws

Extreem-rechtse NVU breidt uit naar Vlaanderen

  • Robert Bas

    Justitieredacteur

  • Robert Bas

    Justitieredacteur

De extreem-rechtse politieke partij Nederlandse Volks-Unie (NVU) is sinds gisteren ook politiek actief in België. Partijvoorzitter Constant Kusters bevestigt dat er in Oost-Vlaanderen en Brabant afdelingen zijn opgezet. De extreem-rechtse splinterpartij wil in Vlaanderen ook gaan deelnemen aan verkiezingen.

De NVU speelt volgens Kusters in op de onvrede onder rechts-radicale militanten in Vlaanderen over de koers van het Vlaams Belang. "Ze vinden het Vlaams Belang te soft geworden en te pro-zionistisch. Het Vlaams Belang is een verlengstuk geworden van de staat Israël, net zoals de PVV in Nederland. Er is een gat op de rechterflank en dat gaan wij vullen", zegt Kusters.

Heel-Nederland

Het opzetten van afdelingen in Vlaanderen past volgens Kusters goed in de Heel-Nederlandse gedachte: het streven naar een samengaan van Nederland en Vlaanderen. De NVU wordt volgens hem ook politiek actief in Vlaanderen: "Als we goede kandidaten hebben, doen we mee aan verkiezingen".

De Vlaming Kris Berteryan wordt kringleider van de NVU in Brabant. Hij heeft een lange staat van dienst in het extreem-rechtse milieu. Al in de jaren 90 werkte hij samen met Nederlandse rechts-extremisten. Na het uitzitten van een gevangenisstraf voor een overval, dook hij enkele jaren geleden weer op.

Demonstratie

Volgens Kusters gaat de NVU binnenkort een demonstratie houden tegen "moslim-extremisme" waarbij geestverwanten uit Vlaanderen en Duitsland aanwezig zullen zijn. Ook is een vertegenwoordiger van de Griekse Gouden Dageraad uitgenodigd als spreker. Waar en wanneer de demonstratie zal plaatsvinden, wil Kusters nog niet zeggen.

De NVU heeft in Nederland geen verkozen vertegenwoordigers. De partij nam bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen deel in vier plaatsen maar behaalde nergens een zetel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl