Leden van een Turks SWAT-team na de aanslag van dinsdag
NOS Nieuws

Bommen gevonden in Istanbul

Bij twee winkelcentra in de Turkse stad Istanbul zijn vanmorgen bommen gevonden. Turkse media melden dat de politie twee bommen onschadelijk heeft gemaakt.

De politie werd ook nog getipt over de vondst van munitie bij een bushalte. Het bleek te gaan om munitie van luchtafweergeschut.

Voorspelling

In Turkije zijn in korte tijd twee aanslagen gepleegd, onder meer op een politiebureau. Een vrouw blies zichzelf op in een politiebureau in de toeristenwijk Sultanahmet. Daarbij kwam een agent om het leven en raakte een ander gewond.

Over de verantwoordelijkheid verschenen tegenstrijdige berichten. De marxistische terreurbeweging heeft de claim voor de zelfmoordaanslag van dinsdag ingetrokken. In Turkije is ook een machtsstrijd gaande tussen president Erdogan en de Gülenbeweging.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester wijst op een tweet van 'Fuat Avni', iemand die claimt ingevoerd te zijn in regeringskringen: "Hij schreef vanochtend een paar uur voor de bommeldingen dat volgens hem de Turkse regering bomaanslagen aan het voorbereiden is op winkelcentra. Die aanslagen zouden bedoeld zijn om de Gülenbeweging in diskrediet te brengen."

Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat deze bizarre bewering klopt, zegt Waagmeester. "Maar het is wel zo dat sommige van de voorspellingen van @FuatAvni zijn uitgekomen. Zoals de arrestatiegolf onder Turkse journalisten in december. Die had hij drie dagen daarvoor voorspeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl