NOS Nieuws

Windstoten leiden tot overlast

 • AS Media
  In Rotterdam viel een boom op vijf auto's
 • AS Media
  Van een flat in Naarden raakte het dak zwaarbeschadigd
 • ANP
  In Hoogvliet waaide een boom op een geparkeerde auto
 • AS Media
  Ook in Gouda had een bestuurder behoorlijke pech

De harde wind veroorzaakt in grote delen van het land overlast. De brandweer moet op verschillende plaatsen uitrukken voor stormschade.

In het Groningse Wildervank waaide een dak van een huis. In het Noord-Hollandse Naarden is ook een dak gesneuveld. Een deel van een dak op een flat kwam naar beneden door de harde wind. De omgeving van het pand is afgezet.

In Amsterdam is een deel van de De Ruyterkade achter het Centraal Station afgesloten, omdat een veiligheidsnet over de overkapping van het busstation is losgeraakt. Bij Andijk in Noord-Holland braken wieken van een windmolen af.

Op Schiphol zijn verschillende vluchten vertraagd. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan niet met een aanhanger of caravan de weg op te gaan.

Automobilisten krijgen her en der ook te maken met lege vuilniscontainers die over de weg waaien.

 • NOS Ooggetuige / John Dalhuijsen
  Harde wind op het strand van Zandvoort
 • NOS Ooggetuige / John Dalhuijsen
 • NOS Ooggetuige / John Dalhuijsen
 • NOS Ooggetuige / John Dalhuijsen
 • NOS Ooggetuige / John Dalhuijsen

Vanmiddag gaat het nog harder waaien. Er trekt dan een buienlijn van het noordwesten naar zuidoosten over het land. Dat kan aan de kust gepaard gaan met zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur, in het binnenland met windstoten tot 110 kilometer per uur. Ook morgen is het weer nog onstuimig.

Hoog water

Door de harde wind zijn de waterstanden aan de kust hoger dan normaal. Zaterdagmiddag gaat daarom de Hollandse IJsselkering dicht. Hij blijft dicht tot en met zondagochtend. Deze kering gaat vaker per jaar dicht, het levert vooral vertraging op voor de scheepvaart.

In het noordelijk kustgebied worden de hoogste standen de komende nacht verwacht.

Elders in Europa

In Groot-Brittannië worden twee mannen vermist die de afgelopen nacht bij Brighton de zee in gingen.

Ook in Duitsland en Oostenrijk waait het hard. In Oostenrijk is de wereldbeker-skiwedstrijd voor vrouwen in Bad Kleinkirchheim afgelast, omdat bij de finish de radio- en tv-cabines en andere faciliteiten zijn weggewaaid.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl