Archieffoto van strijders van de islamitische terreurgroep Boko Haram
NOS Nieuws

Amnesty: mogelijk 2000 doden bij aanval Boko Haram

Bij de verovering van de Nigeriaanse stad Baga heeft Boko Haram mogelijk zo'n 2000 mensen gedood, meldt Amnesty International. Daarmee zou het de dodelijkste aanval ooit zijn van de radicaal-islamitische organisatie.

Terroristen vielen Baga op 3 januari binnen. "En tot 7 januari hebben ze daar een bloedbad aangericht, dat misschien nog steeds doorgaat", zei journalist Femke van Zeijl in het NOS Radio 1 Journaal.

"De slachtoffers zijn vooral vrouwen en kinderen die niet op tijd konden vluchten." Eerder meldde een Nigeriaanse functionaris ook al dat er misschien wel 2000 doden zijn gevallen in de noordoostelijke stad waar ongeveer 10.000 mensen wonen. Strijders zouden ook delen van de stad in brand hebben gestoken.

Geen duidelijkheid

Hoewel Boko Haram Baga vorige week binnenviel, is het nog steeds moeilijk om duidelijkheid te krijgen over de situatie. "Het probleem met alle berichten is dat wij, journalisten, er niet heen kunnen. Dus er zijn heel weinig mensen die uit eerste hand kunnen vertellen wat er gebeurt", aldus Van Zeijl, die in Nigeria woont.

"Het nieuws werd ook eerst bekend in het buitenland en toen pas in de rest van Nigeria. Maar dat gaat tragisch genoeg wel vaker zo, omdat ook lokale journalisten zich niet in die gebieden wagen."

'Legendarisch onbetrouwbaar'

Gisteren maakte het Nigeriaanse leger bekend dat de aanval is ingezet om Baga te heroveren. Volgens een woordvoerder zijn er luchtaanvallen uitgevoerd. "Maar de voorlichting van het leger is legendarisch onbetrouwbaar", zei Van Zeijl.

"Het leger heeft ook wel eens gezegd dat de 200 ontvoerde meisjes van Chibok waren teruggevonden en dat blijkt dan een dag later niet waar te zijn. Dus bij alles wat zij zeggen, zou ik een grote slag om de arm houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl