Vlucht MH17 bij vertrek vanaf Schiphol, op 17 juli 2014 Vlucht MH17 bij vertrek vanaf Schiphol, op 17 juli 2014 (ANP)

Er zijn nieuwe aanwijzingen dat vlucht MH17 op 17 juli is neergehaald door een Buk-raket. Dat melden het Duitse onderzoeksbureau Correctiv, weekblad Der Spiegel en het AD na eigen onderzoek.

Correctiv schrijft dat inwoners van het dorpje Snizhne in de middag van 17 juli hebben gezien dat een Buk-raket is gelanceerd. Ook de vermoedelijke plek van de lancering is bekend: een veldje langs de spoorlijn net ten noorden van het dorp. 

De journalisten van Correctiv zeggen dat ze in Snizhne hebben gesproken met anonieme getuigen. Die hebben de lanceerplek aangewezen en hen verteld over lawaai, explosies en dikke, zwarte rook die ze hebben gezien. Kort daarna vielen wrakstukken van de Boeing uit de lucht.

Reconstructie

De getuigenissen sluiten aan bij eerdere bevindingen van de Britse onderzoeker Eliot Higgins. Hij reconstrueerde met beschikbaar foto- en videomateriaal overtuigend de bewegingen van een Buk-lanceerinstallatie op 17 juli. Een dieplader met een Buk-installatie reed die dag van Donetsk via Torez naar Snizhne. Daags na het neerschieten van de MH17 ging de installatie naar Rusland.

In het nieuwe onderzoek worden ook anonieme kenners van de Russische krijgsmacht opgevoerd. Zij zeggen dat jaren van training nodig zijn om een Buk-installatie te kunnen bedienen. Het is volgens hen ondenkbaar zijn dat Oekraïense separatisten dat kunnen. Daarom kan het niet anders dan dat het een Russische installatie was, die door Russische militairen is bediend, aldus de anonieme bronnen.

STER reclame