Een van de twee terroristen die een aanslag pleegden bij het satirische blad Charlie Hebdo, zegt dat hij is gestuurd door de Jemenitische afdeling van al-Qaida. Dat zegt Chérif Kouachi in een telefonisch interview met de Franse nieuwszender BFMTV. Tijdens de gijzeling in een drukkerij in Dammartin-en-Goële belde hij vandaag met de redactie van de nieuwszender om zijn verhaal te doen.

Kouachi zei dat hij in Jemen is geweest en dat de Jemenitische al-Qaida-leider Anouar al-Awlaki hem opgeleid en gefinancierd heeft om een aanslag te plegen. Al-Awlaki werd in 2011 in Jemen gedood bij een Amerikaanse raketaanval. Hij was een belangrijk ronselaar voor al-Qaida.

Al-Qaida heeft in een audioboodschap de aanslag op Charlie Hebdo geprezen. Een Jemenitische al-Qaida-leider zegt dat Chérif en Saïd Kouachi de makers van Charlie Hebdo "de grenzen van de vrijheid van meningsuiting moesten leren". Hij zegt ook dat de aanslag een wraakactie was voor het publiceren van spotprenten over de profeet Mohammed. De directe verantwoordelijkheid wordt in de boodschap niet opgeëist.

Wel wordt gezegd dat Frankrijk geen veiligheid zal kennen zo lang "de agressie tegen de islam" niet stopt.

Gepland

In het telefoongesprek met BFMTV zei Chérif Kouachi dat hij en zijn broer de aanslagen vooraf hadden gepland met Amédy Coulibaly, die een aantal mensen gijzelde in een koosjere supermarkt in Parijs. Ook schoot Coulibaly gisteren een agente dood in de Franse hoofdstad. 

Tijdens de gijzeling in de supermarkt en in een uitgeverij in Dammartin-en-Goële hebben Coulibaly en de twee broers geen contact gehad, zei Chérif in het interview. 

De broers Kouachi werden door de politie gedood nadat ze urenlang een man in een drukkerij hadden gegijzeld. Amedy Coulibaly werd kort erna bij de bestorming van de supermarkt gedood.

'Al-Qaida is nu weer helemaal terug'

STER reclame