Een officieel pasje waarop staat dat iemand orgaandonor is
NOS Nieuws

Recordaantal orgaandonoren in 2014

In 2014 heeft een recordaantal overleden mensen organen afgestaan voor transplantatie. Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting waren het 271 mensen.

Uit het jaaroverzicht blijkt dat dat 11 procent meer is dan in 2013. Ook gaven opnieuw meer mensen tijdens hun leven een nier of een deel van hun lever voor transplantatie: 533 vorig jaar tegen 522 in 2013.

Tevreden

De Nederlandse Transplantatie Stichting is blij met de positieve cijfers. De grotere aandacht voor het belang van orgaandonatie werpt zijn vruchten af, concludeert de stichting. Sinds 2007 is het aantal donoren met 20 procent gestegen.

Er is nog geen reden om tevreden achterover te leunen, vindt de stichting. "Het kan beter en moet beter. Daar gaan we voor. Voor al die patiënten die soms jaren op de wachtlijst staan. De signalen zijn hoopvol en we gaan door op de ingeslagen weg."

Het kan beter en moet beter. Daar gaan we voor.

De Nederlandse Transplantatie Stichting

Wachtlijst

De wachtlijst voor een orgaantransplantatie is vorig jaar met 9 procent gedaald. Op 1 januari stonden er 1041 'transplantabele' patiënten op de wachtlijst voor een donororgaan. Op 1 januari 2014 waren dat er 1149.

Met name de wachtlijsten voor nier- en levertransplantatie dalen: respectievelijk met 12 procent en met 21 procent. Ondanks meer harttransplantaties (van 38 naar 50) is de wachtlijst voor een harttransplantatie gestegen.

Er is een stijging van 2 procent van het aantal weefseldonoren; de wachtlijst voor een hoornvliestransplantatie is gelijk gebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl