Striptekening van Marcel Ruijters in het blad Zone 5300 Zone 5300

Striptekenaar Marcel Ruijters heeft dit jaar de Stripschapprijs gewonnen. Volgens de jury heeft hij een unieke stijl van tekenen waarbij grafiek en kunst worden gebundeld.

“Bewonderenswaardig is het lef waarmee Marcel grenzen verlegt in zijn werk en daarmee een hele ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zijn excentrieke vertelstijl, gedompeld in een undergroundsausje maakt meer los dan je denkt. Door juist paden te bewandelen die andere tekenaars laten liggen, is Marcel Ruijters uniek in het Nederlandse stripkader.”

Ruijters is onder meer bekend van de stripalbums Dr. Molotow (1992 - 1997), Roadkill (2010) en de driedelige serie Troglodytes.

Belangrijkste stripprijs

De Stripschapprijs wordt sinds 1974 jaarlijks toegekend door Het Stripschap op voordracht van een onafhankelijke commissie. Het is de belangrijkste stripprijs in Nederland. De onafhankelijke commissie stond dit jaar onder voorzitterschap van Cok Jouvenaar, redacteur van het blad Stripnieuws (een tijdschrift over het beeldverhaal).

Marcel Ruijters won in 1992 een aanmoedigingsprijs op de Stripdagen in Haarlem. In 2001 kreeg hij een werkbeurs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Architectuur en Vormgeving en in 2008 won hij de VPRO Hoogste Prijs.

Hij krijgt de Stripschapprijs 2015 uitgereikt op 7 maart tijdens de Stripdagen in Gorinchem.

STER reclame