VS sluit legerbases in Europa om geld te besparen

Een militair controleert auto's die een Amerikaanse basis in Duitsland binnenrijden EPA

De Verenigde Staten sluiten vijftien militaire bases die het land in Europa heeft. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel bekendgemaakt. Met de sluitingen wil de VS 500 miljoen dollar per jaar besparen. Het zouden vooral de kleinere bases zijn die gaan sluiten.

Het was al bekend dat de Amerikanen hun basis in het Limburgse Schinnen gaan sluiten. De manschappen die daar zijn gelegerd vertrekken naar de NAVO-basis in Brunssum. Verder werken er Amerikanen op de vliegbasis Volkel.

De Amerikanen hebben in Europa ruim 60.000 militairen gestationeerd, de meesten zitten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Een deel van de militairen van wie de basis gaat sluiten, wordt overgeplaatst. Ontslagen sluit minister Hagel niet uit.

Duizend miljard besparen

De VS zegt zich te willen focussen op Azië en daar militaire bases gaan openen om geld te besparen. Het land moet in tien jaar tijd een biljoen euro bezuinigen op zijn defensieapparaat. 

Defensie heeft in het Congres erop aangedrongen om in de VS militaire bases te sluiten in plaats van in Europa, maar daar zijn de congresleden op tegen. Zij zien liever dat Europese bases hun deuren sluiten.

Het Pentagon maakte ook meteen bekend dat er Amerikaanse Joint Strike Fighters in Groot-Brittannië worden gestationeerd. De eerste straaljagers zullen in 2020 op de RAF-basis Lakenheath aankomen. 

STER Reclame