Iedereen was deze avond Charlie

Nederland stond vanavond stil bij de aanslag in Parijs van gisteren. In tientallen dorpen en steden gingen mensen de straat op

De NOS was bij de grootste betogingen, in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem en Nijmegen. Kijk hier naar de hoogtepunten, zoals de speech van premier Rutte. "Handen af van onze vrijheid!", riep hij naar de betogers op de Dam in Amsterdam.

Rutte: één in onze afschuw

Kort daarvoor werd in Amsterdam een minuut stilte gehouden. Op de Dam waren volgens de gemeente 17.000 tot 18.000 mensen.

Minuut stilte in Amsterdam

Bij de manifestatie in Amsterdam waren ook twee moslima's die wilden duidelijk maken dat de aanslag absoluut niet geassocieerd mocht worden met de islam. Het blad Charlie Hebdo konden ze echter niet waarderen. Daarom sympathiseerden ze met de omgekomen agent Achmed; Je suis Achmed.

Je suis Achmed

In Rotterdam verzamelden zich eerder op de avond zo'n 3000 mensen op Plein 1940. Burgemeester Aboutaleb hield een toespraak. "Vandaag ben ik Parijzenaar en heet ik Charlie", zei hij.

Aboutaleb: verdedig onze wij-samenleving

Ook in Utrecht was een betoging, waar onder anderen burgemeester Van Zanen aan meedeed. In totaal kwamen er zo'n 3000 mensen naar het Domplein.

'De vorige keer demonstreerde ik tegen Vietnam'

STER reclame