NOS Nieuws

Grootste schip ter wereld in Rotterdam

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
    Mensen nemen foto's
  • ANP
    Het schip trekt veel bekijks
  • ANP

Pieter Schelte, het grootste schip ter wereld, is gearriveerd in de Rotterdamse haven. Het is 382 meter lang, 124 meter breed.

Het door het Nederlands-Zwitserse offshorebedrijf Allseas ontworpen schip meerde kort na 14.00 uur af in het binnenmeer van de Tweede Maasvlakte. Het wordt daar afgemonteerd.

Rond het schip wordt een 'dorp’ van pontons en hotelschepen gebouwd, omdat er enkele duizenden mensen aan gaan werken. Het schip blijft de komende vier maanden in Rotterdam liggen.

Waffen-SS

Het schip is genoemd naar Pieter Schelte Heerema, die vanaf de jaren 60 met zijn bedrijf kraanschepen en platforms liet bouwen. In 2008 stelde de SP Kamervragen over de naamgeving van het schip, dat deels betaald wordt met overheidssubsidie. Pieter Schelte was in de Tweede Wereldoorlog Nederlands lid van de Waffen-SS.

In 1941 had hij het in een toespraak over "een scheppend Arisch ras" tegenover "een parasitair Joods ras". Verder heeft hij volgens zijn strafdossier gezegd: "Waar het Jodendom overheerst, zal het Arische volk te gronde gaan. Daarom moet in elk Arisch land de Joodse kwestie opgelost worden."

Context onbekend

Minister Van der Hoeven zei in antwoord op de Kamervragen dat de historische context van de naam niet bekend was toen de subsidie werd toegekend. Ze zei erbij dat ze niet gelukkig was met namen van schepen die negatieve associaties oproepen, maar dat de naamgeving van een schip de verantwoordelijkheid is van de reder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl