Cartoonists and terrorists Gatis Sluka, Litouwen / Cartoon Movement

Bij de cartoon-website 'Cartoon Movement' stromen sinds gisteren honderden cartoons binnen die allemaal over de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo gaan. Cartoon Movement, in 2010 opgericht door de Nederlandse journalist Thomas Loudon, biedt een platform voor meer dan 300 cartoonisten uit de hele wereld die in hun eigen land niet of moeilijk kunnen publiceren, vaak omdat dat te gevaarlijk is. 

"We proberen met Cartoon Movement te laten zien dat er meer dan één waarheid is", vertelt Loudon. "Sinds gisteren merken we dat onze cartoonisten heel direct geraakt worden door wat er is gebeurd in Parijs. Het zijn mensen die hetzelfde werk doen als de cartoonisten van Charlie Hebdo."

Contraproductief

"Sommige van de cartoonisten zijn heel emotioneel, andere zijn strijdvaardig: 'Je krijgt ons niet stil'. Sommige cartoonisten merken ook op dat de aanslag juist contraproductief heeft gewerkt. Sinds gisteren zijn er nog nooit zo veel cartoons gemaakt over Mohammed."

Er komen ook veel cartoons binnen van tekenaars uit islamitische landen. "Die cartoonisten laten zien dat ze niet stil blijven na de aanslag in Parijs." Op die cartoons is geen afbeelding van Mohammed te zien. 

Onderstaand een selectie uit de recente cartoons van Cartoon Movement: 

Meer cartoons op  Cartoon Movement.

STER reclame