De auto waarmee de daders van de aanslag zijn gevlucht AFP

Het is opmerkelijk dat er een identiteitskaart is gevonden in de vluchtauto van de mannen die een aanslag pleegden op de redactie van Charlie Hebdo. De aanslag is verder uiterst professioneel uitgevoerd, zegt Mark Singleton, directeur van het Internationaal Centrum voor Terrorismebestrijding. "Dan is het bijna kinderlijk om vervolgens je identiteitskaart achter te laten."

Singleton noemt het een koelbloedige aanslag waarbij spullen zijn gebruikt die niet zomaar te krijgen zijn. Het zijn mannen die weten wat ze doen, zegt hij. "Het valt op dat de aanslag goed is voorbereid. Het vindt plaats op klaarlichte dag en is bedoeld om een zo groot mogelijk schokeffect teweeg te brengen. Ze weten wat ze moeten doen en wie ze moeten hebben."

'Aanslag was uiterst professioneel, id-kaart achterlaten bijna kinderlijk'

'Achtergelaten identiteitskaart kan dwaalspoor zijn'

Professionaliteit

Daarom gaat hij ervan uit dat de Franse veiligheidsdiensten goed kijken naar het achterlaten van zo'n identiteitskaart, omdat het niet past bij de professionaliteit van de rest van de aanslag. Ook verwacht Singleton dat goed wordt uitgezocht hoe het kan dat deze mannen niet allang beter in de gaten werden gehouden. "Dat is een vraag die de Franse veiligheidsdiensten nu ongetwijfeld proberen te beantwoorden, ook omdat zij in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van dergelijke aanslagen."

"De Franse premier heeft in oktober nog gezegd dat de dreiging in Frankrijk nog nooit zo groot was. Er zijn ook al aanslagen verijdeld, maar er blijven altijd mensen die ertussendoor kunnen glippen."

STER reclame