Nederland staat stil bij aanslag Charlie Hebdo
Door het hele land worden vandaag manifestaties gehouden om de slachtoffers van de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo te herdenken. De demonstraties beginnen om 18.00 uur, het tijdstip waarop ook in Parijs een grote demonstratie begint om de twaalf doden te herdenken.
De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben mensen opgeroepen de straat op te gaan. Die oproep is overgenomen door burgemeesters van diverse gemeenten, onder meer Den Haag, Gouda, Haarlem, Groningen, Leeuwarden, Hilversum, Arnhem, Amersfoort en Nijmegen. In Eindhoven heeft LPF een demonstratie georganiseerd.
Ook op Facebook staan ook oproepen voor manifestaties in veel steden zoals bijvoorbeeld Delft en Hoorn. Veel kleinere gemeenten hebben ook bekendgemaakt dat er demonstraties worden gehouden.
Pers, politie centraal
Burgemeester Van der Laan is van plan van het Franse consulaat naar de Dam te lopen. Burgemeester Aboutaleb heeft stadsgenoten uitgenodigd te gaan demonstreren op Plein 1940.
Bij de bijeenkomsten staan vertegenwoordigers van de pers en de politie centraal, "omdat deze twee groepen, die juist de vrijheid en de waarden van onze samenleving bewaken en vertegenwoordigen, doelwit waren".
Hoge opkomst
Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters heeft de oproep verspreid onder alle burgemeesters. Voorzitter Bernt Schneiders, de burgemeester van Haarlem, verwacht dat het initiatief door veel gemeenten wordt opgepakt, zei hij tegen het NOS Radio 1 Journaal. "Ik hoorde net dat Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum en oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, ook een demonstratie gaat organiseren."
In zijn eigen stad organiseert hij ook een demonstratie. "Ik verwacht een hoge opkomst. Ik zal een kort woord spreken, en een vooraanstaand iemand uit de moslimgemeenschap en de hoofdredacteur van de lokale krant zullen wat zeggen.”
Gematigde toon
De toon van de Haarlemse bijeenkomst moet gematigd zijn, vindt Schneiders. “We moeten uitkijken voor escalatie. Het gaat erom dat we niet met de ruggen tegen elkaar staan.”
Hij heeft wel begrip voor de uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Die zei gisteravond in Nieuwsuur: "Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja... mag ik het zo zeggen: rot toch op!" Vanuit zijn positie is zo'n uitspraak denkbaar, vindt Schneiders. “Hij werd ook aangesproken op zijn achtergrond. Dan is het, in de heat of the moment, ook gezien de positie van Aboutaleb, mogelijk dat je zoiets zegt.”
Tour-stad Utrecht
In Utrecht vindt de manifestatie plaats op het Domplein. In de stad start dit jaar de Tour de France.
Een woordvoerder zegt dat burgemeester Van Zanen heeft gesproken met Tour-directeur Christian Prudhomme om zijn medeleven te betuigen. Het is volgens de burgemeester nog te vroeg om te speculeren wat de aanslag betekent voor het Franse evenement in de stad.
Stilte
Op de Nederlandse publieke radiozenders en tv-zender NPO 1 is om 11.00 uur een minuut stilte gehouden. Dat gebeurde na een oproep van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. De Nederlandse Publieke Omroep wilde met de stilte de vrijheid van meningsuiting verdedigen.
In Frankrijk is vandaag een dag van nationale rouw. De vlag hangt halfstok en om 12.00 uur is er een minuut stilte.