NOS Nieuws

Aboutaleb tegen jihadisten: rot toch op!

'Als je het hier niet ziet zitten, rot je maar op'

In Nederland is geen plaats voor mensen die zich tegen onze vrijheden keren. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in Nieuwsuur naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Hij noemt de aanslag een "onbeschrijflijke vorm van barbarij, van achterlijkheid".

Tegen Nederlanders die met de daders sympathiseren, zei Aboutaleb: "In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden."

En vervolgens: "Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja... mag ik het zo zeggen: rot toch op!"

Woedende moslim

Aboutaleb liet blijken dat de aanslag hem diep heeft geraakt. "Hier zit de burgemeester van Rotterdam, maar ook een woedende moslim. Dit grijpt me heel diep, tot in mijn ziel. Ik voel het in heel mijn lichaam. Het is erg belangrijk dat moslims hier massaal afstand van nemen."

De burgemeester wijst erop dat duizenden Syriërs en Irakezen hun leven wagen om over te varen naar Europa, juist omdat ze de westerse vrijheid koesteren.

Steun betuigen

Samen met andere burgemeesters, waaronder die van Amsterdam en Haarlem, wil Aboutaleb ruimte bieden aan mensen die steun willen betuigen aan de slachtoffers van de aanslag in Parijs. De demonstraties beginnen om 18.00 uur, tegelijkertijd met de demonstratie die de burgemeester van Parijs aankondigde.

Eerder stuurden Aboutaleb en zijn Amsterdamse collega Van der Laan al een brief aan de Parijse burgemeester.

In Rotterdam is een grote demonstratie die begint op Plein 1940. De gemeente roept alle initiatiefnemers van andere protesten op zich bij die demonstratie aan te sluiten. Ook in Amsterdam en Haarlem zullen georganiseerde demonstraties zijn.

Ook de Haagse burgemeester Van Aartsen ondersteunt de oproep van zijn collega's. Hij heeft nog overleg met perscentrum Nieuwspoort om te zien hoe de demonstratie in Den Haag eruit zou moeten zien. Van Aartsen liet bovendien weten dat alle Franse gebouwen in Den Haag extra bewaakt worden.

Spontane demonstraties

Vanavond werd in veel steden al spontaan gedemonstreerd, in onder meer Den Haag en Amsterdam. Ook in Parijs gingen vanavond tienduizenden mensen de straat op.

De journalistenvakbond NVJ roept op om 11.00 uur een minuut stilte te houden, in aansluiting bij de minuut stilte die bij het International Press Centre in Parijs wordt gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl