NOS Sport

Böhm: schaken kan zonder vernieuwingen

Schaakpromotie in speciale trein

Het Tata Steel Chess Tournament hield dinsdag een promotietour. In een speciaal ingerichte coupé konden treinreizigers tussen Rotterdam en Venlo het opnemen tegen onder anderen Anish Giri, Nederlands beste schaker.

Ook schaakexpert Hans Böhm zat in de trein met Giri. "Het is leuke propaganda voor de schaaksport in het algemeen, maar ook voor dat toernooi", vindt Böhm.

Volgens Böhm heeft het schaken de extra aandacht niet echt nodig. Het aantal beoefenaren blijft stabiel en op lagere scholen wordt nog volop geschaakt. En op het internet zijn alle belangrijke partijen per zet live te volgen, iets wat steeds meer mensen doen.

De buiken zijn uit de toernooizaal verdwenen.

Hans Böhm

Böhm voelt dan ook niet veel voor vernieuwingen als korte denktijd om wedstrijden sneller te maken. "Het zou zonde zijn als het klassieke schaken, het diepe denken, ten onder gaat door de drang naar snelheid."

Bovendien staat het schaken niet stil. De nieuwe generatie schakers pakt het anders aan. "De buiken zijn uit de toernooizaal verdwenen. De huidige schakers lopen allemaal de 100 meter in 11 seconden. Ze drukken zich op, gaan naar de sportschool. Ze weten dat een goede conditie helpt in het schaken."

Nederlands beste schaker

Dat geldt ook voor Giri. Nederlands beste schaker bereidde zich in Papendal voor op het komende internationale toernooi. Hij maakt er lange wandelingen om fit te zijn en verdiepte zich in zijn tegenstanders, onder wie de wereldkampioen Magnus Carlsen. "Het was intensief. Ik ben er klaar voor", klinkt het zelfverzekerd.

De in Rusland geboren Giri is een van de beste schakers van de wereld, iets waar hij van droomde toen hij rond zijn zevende in Sint-Petersburg begon met schaken. "Rusland heeft een rijke schaakcultuur, met veel idolen. Mijn grootste inspiratie was Gari Kasparov, die toen de beste was. Een heel bijzondere man ook."

Het Tata Steel Chess Tournament begint zaterdag in Wijk aan Zee en loopt door tot 25 januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl