NOS Nieuws

Dit zijn de doden van Charlie Hebdo

 • AFP
  Van links naar rechts: Bernard Maris, Georges Wolinski, Jean Cabut, Charb and Tignous
 • AFP
  Cabu: "De krant die presidenten begraaft"
 • Wikimedia
  Charb: "Ik wil je wel aannemen, maar ik hou niet zo van de kleur van... uh... uw stropdas."
 • Tignous
  De laatste tekening van Tignous.
 • Wikimedia
  Op de tekening van Wolinski: "Niets is te goed voor de arbeidersklasse!"

Bij de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo zijn acht journalisten, een gastredacteur en twee politie-agenten gedood. Er werd nog een twaalfde persoon gedood; het is nog onduidelijk wie hij was.

De gedode journalisten zijn journalist en econoom Bernard Maris, eindredacteur Mustapha Ourad, gastredacteur Michel Renaud, illustrator Philippe Honoré en de cartoonisten Charb, Cabu, Wolinski en Tignous. Het viertal hoorde bij de beste cartoonisten van Frankrijk.

De twee gedode agenten zijn volgens de Franse krant Le Monde Franck D. en Ahmed Merabut. Franck postte op de redactie, Ahmed stond buiten.

Charb, Stéphane Charbonnier (47)

Charb was de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, zijn volledige naam was Stéphane Charbonnier. Met zijn cartoons voerde hij campagne voor gelijke kansen voor immigranten.

Ook zijn stripreeks Maurice en Patapon is in Frankrijk bekend, met in de hoofdrol Maurice, een biseksuele, anarchistische hond en Patapon, een aseksuele kat met fascistische ideeën.

Hij had een column in Charlie Hebdo, getiteld Charb houdt niet van mensen. Hij werd bedreigd en sinds de aanslag op de redactie in 2012 had Charbonnier permanente bewaking.

Cabu, Jean Cabut (76)

Jean Cabut, die beter bekend stond als Cabu, wordt door de Franse krant Le Monde genoemd als een van de reuzen binnen de stripwereld. Zijn bekendste stripfiguur is Le Grand Duduche, een alter ego van Cabu zelf. Duduche is een luie scholier, die zo'n beetje dezelfde ontwikkeling doormaakt als Cabu. Zo wordt Duduche op den duur radicaler, en krijgt hij bij een demonstratie van de milieubeweging te maken met politiegeweld.

De carrière van Cabu begon zestig jaar geleden met een publicatie in een lokale krant. Zelfs toen hij tijdens zijn diensttijd werd uitgezonden naar Algerije publiceerde hij cartoons.

Georges Wolinski (80)

Georges Wolinski werd geboren in Tunesië als zoon van een Franse-Italiaanse moeder en een Pools-joodse vader. Als schooljongen kwam hij naar Frankrijk. Ook hij tekende al decennia lang.

Zijn bekendste werk is Paulette uit de jaren 70, in samenwerking met Georges Pichard. Hoofdpersoon Paulette is een rijke jongedame, die de schrijvers gebruikten om kritiek te leveren op de Franse politiek, de oorlog in Vietnam en het communisme.

In 2005 kreeg Wolinski de hoogste Franse onderscheiding, de Legioen van Eer.

Tignous, Bernard Verlhac (geboren in 1957)

Bernard Verlhac is beter bekend onder zijn artiestennaam Tignous, wat in een Provençaalse streektaal 'kleine mot' betekent. Tignous maakte deel uit van een groep cartoonisten die zich Striptekenaars voor de Vrede noemde. Ook was hij lid van de vereniging voor Franse rechtbankjournalisten. Naar hen stuurde hij zijn laatste tekening: een zelfportret met een nieuwjaarswens.

Bernard Maris (68)

Bernard Maris was journalist en econoom en trad vaak op als deskundige bij Franse televisie- en radiostations. In Charlie Hebdo had hij een column, getiteld Ome Bernard. Maris doceerde economie aan een Parijse universiteit en was bovendien lid van de raad van toezicht van de Franse centrale bank.

Honoré, Philippe Honoré (73)

Philippe Honoré was de cartoonist die de laatste tekening op Twitter plaatste vlak voor de aanval op Charlie Hebdo. In die cartoon wenste baas van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, iedereen "een goede gezondheid". Honoré publiceerde voor het eerst op 16-jarige leeftijd in de regionale krant Sud-Ouest. Daarna werkte hij voor onder meer Le Monde en Libération. Sinds 1992 was hij werkzaam voor Charlie Hebdo.

Michel Renaud

Michel Renaud was een voormalig journalist die het kantoor van Charlie Hebdo bezocht. Hij was oprichter van een cultureel festival in zijn woonplaats Clermont-Ferrand. Hij was uitgenodigd door cartoonist Cabu, die ook bij de aanslag omkwam, om de redactievergadering bij te wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl