Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof
NOS Nieuws

Anti-terreurchef Schoof: alert zijn, maar niet paranoïde

Mensen in Nederland moeten alert zijn en blijven opletten, maar niet paranoïde worden. Dat zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof naar aanleiding van de aanslag in Parijs.

Hij reageert op de vraag wat de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo betekent voor gewone Nederlanders.

De aanslag is geen reden om het dreigingsniveau te verhogen. Dat is al een tijd 'substantieel' en dat blijft zo. "We hielden al rekening met de mogelijkheid van een aanslag", zegt Schoof.

Hij wil niets zeggen over mogelijke verscherping van veiligheidsmaatregelen. "Daar doen we inhoudelijk nooit mededelingen over, maar we lopen alles langs om te bezien of maatregelen nodig zijn."

De nationale veiligheid staat echt onder druk.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof

Wat Schoof opvalt, is de manier waarop de aanslag in Parijs werd uitgevoerd. "Vergeleken met wat we eerder in Brussel en in Ottawa hebben gezien, valt het georganiseerde karakter en de koelbloedigheid op. Het laat zien dat de nationale veiligheid echt onder druk staat en dat we terecht maatregelen nemen."

Schoof bevestigt dat er contacten zijn met de Franse inlichtingendiensten, maar voegt er aan toe dat de prioriteit van de Fransen nu natuurlijk is om de daders van de aanslag te pakken.

Kleurcode groen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mensen die naar Frankrijk gaan om goed om te letten: "Blijf alert".

De kleurcode voor Frankrijk is wel nog steeds gewoon groen, dat staat voor "geen bijzondere veiligheidsrisico's''.

Schoof: nationale veiligheid staat onder druk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl