De El Ouma moskee in Amsterdam
NOS Nieuws

'Hier is geen moslim blij mee'

Moslimorganisaties in Nederland hebben met afschuw gereageerd op de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Over de vraag of Nederlandse moskeeën nu het doelwit zullen worden van wraakacties, verschillen ze van mening.

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) ziet het gevaar niet zo. "Wraak op wat en op wie dan?", vroeg woordvoerder Farid Azarkan zich af in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit heeft zich in Parijs afgespeeld en daar is voor zover ik weet geen moslim blij mee. Dus om nou te zeggen dat mensen in Nederland iets gaan doen tegen moskeeën hier, dat lijkt me vergezocht."

Hard optreden

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is wel ongerust, zegt woordvoerder Yassin El Forkani. "Ik maak me zorgen over de veiligheid van moskeeën, maar ook over de veiligheid van iedereen in Europa. We moeten hard optreden tegen zulk geweld en tegen de beperking van onze vrijheid."

"Wat er vandaag in Parijs gebeurd is, staat ver van de islam af. Moskeeën moeten afstand nemen van zulke terroristische daden, want ons geloof gaat over barmhartigheid."

Onwerkelijk

Ook het SMN is geschokt over de "verschrikkelijke daad" in Parijs. "Het is onwerkelijk", zegt Azarkan. "Je ziet iemand een politieagent afschieten, je ziet mensen wegvluchten over daken, alsof het een film is. We hebben er geen woorden voor."

Azarkan roept iedereen op in reacties zorgvuldig te zijn met de woordkeus. "En geen termen als 'oorlog' te gebruiken, dat lijkt me zeer ongepast." Vanmiddag gebruikte PVV-leider Wilders dat woord in een tweet.

'Het is klaar met wegkijken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl