Op de Place de la République in Parijs hebben zich tienduizenden mensen verzameld uit protest tegen de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Volgens NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel begon het protest in stilte, maar inmiddels wordt er gezongen en geroepen. 

"Het is hier heel druk, mensen gaan niet weg. Ze roepen: wij zijn allemaal Charlie, we zijn niet bang en: vrijheid van meningsuiting." Ook is er een minuut stilte gehouden op het plein en in de omliggende straten, die ook vol mensen staan.

Ook elders in Frankrijk zijn er spontane betogingen. Zelfs in kleine provinciesteden gaan mensen massaal de straat op, zegt Van de Wiel.

Veel mensen houden een pen omhoog, als symbool voor de persvrijheid. Sommigen hebben ook een exemplaar van het blad Charlie Hebdo bij zich. Ook zijn er veel mensen met stickers of plakkaten met de tekst 'Je suis Charlie' (ik ben Charlie), een leus die ook op Twitter veel wordt gebruikt. 

'Juist nu moet Frankrijk zich verenigen'

Volgens Van de Wiel ontstaan er tussen de demonstranten soms discussies, waarbij mensen die zich fel over de islam uitlaten onder meer voor fascist worden uitgemaakt. "Veel mensen zijn bang dat extreem-rechts het protest overneemt", zegt hij. 

Overigens hebben de Franse communististische partij en enkele vakbonden ook een afvaardiging naar de Place de la République gestuurd, juist om het linkse geluid te laten horen.

'Heftige discussies tijdens protest'

Den Haag en Amsterdam

Ook elders in Europa wordt gedemonstreerd voor persvrijheid en democratie, onder meer in Berlijn en Rome. Na oproepen op Facebook gingen ook mensen in Den Haag en Amsterdam de straat op. In Den Haag zijn zo'n 75 mensen op de been op het Spuiplein; in Amsterdam op de Dam betogen zo'n 200 mensen.

Bijeenkomsten in Den Haag en Amsterdam
Tegelinzending Charlie en Bataclan

STER reclame