Koning Willem-Alexander heeft zijn medeleven en condoleances overgebracht aan de Franse president Hollande.
NOS Nieuws

Koning Willem-Alexander 'diep geschokt' door aanslag

Koning Willem-Alexander is "diep geschokt" door de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Hij heeft de Franse president Hollande zijn medeleven en condoleances overgebracht. Ook sprak hij, mede namens het Nederlandse volk, zijn steun uit bij "het verdedigen van de democratische waarden die aan de basis van onze samenlevingen staan”.

Premier Rutte zei in een reactie dat hij verbijsterd is over de aanslag. Ook hij heeft de Franse president Hollande zijn medeleven overgebracht en laten weten dat Nederland Frankrijk wil steunen.

"Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal. Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen."

Misdadig

Vicepremier Asscher spreekt van een barbaars bloedvergieten. "Het is meer dan een misdadige aanval op journalisten. Het is een misdadige aanval op de vrijheid en de veiligheid waar wij in onze democratische samenleving voor staan." Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de aanslag afschuwelijk. "Ik leef mee met betrokkenen. Solidair met Franse volk."

Ook Tweede Kamerleden tonen zich geschokt. Volgens PvdA-leider Samsom is het een gruwelijke en laffe aanslag. "Laten we ons realiseren dat het een aanslag is op ons allemaal. Op onze Europese waarden van vrijheid en tolerantie. Terreur kan en mag het nooit winnen van onze vrije samenleving."

PVV-leider Wilders heeft een debat aangevraagd. Hij spreekt van een vreselijke terroristische aanslag en vraagt zich af wanneer tot westerse regeringsleiders doordringt dat het oorlog is.

Kamer: een aanslag op ons allemaal

VVD-fractievoorzitter Zijlstra vindt de beelden uit Parijs misselijkmakend. "We zijn getuige van een afschuwelijke terreurdaad tegen vertegenwoordigers van het vrije woord", zegt hij. "We moeten ons realiseren dat een dergelijke aanslag ook in ons land mogelijk is."

D66-leider Pechtold vindt de aanslag afschuwelijk, maar waarschuwt dat "je je niet moet laten meeslepen door onbeheerste gevoelens". Hij is bang dat de aanslag afstraalt op de hele islam en mensen uit alle moslimlanden en dat de discussie te zwart-wit wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl