Bloedige terreuraanslag op satirisch blad in Parijs

1/15De daders tijdens hun vlucht Reuters
2/15Gewapende personen schieten op de politie AFP
3/15Brandweerlieden voeren een gewonde man af EPA
4/15Kogelgat in een van de ramen van het kantoor van Charlie Hebdo AFP
5/15Journalisten vluchten over dak
6/15Politieauto's in de buurt van de plek waar de aanslag is gepleegd Twitter/William Molinié
7/15Een gewonde man wordt met een ambulance weggebracht AFP
8/15De politie heeft wegen afgesloten rond de plaats van de aanslag EPA
9/15Brandweerlieden bij de plaats van de aanslag EPA
10/15Een fiets van een politieman die door een auto werd geraakt, rechtsonder een kogelhuls AFP
11/15Een politieauto met kogelgaten in de voorruit Twitter
12/15Politie bij het hoofdkwartier van Charlie Hebdo AFP
13/15De politie doet onderzoek bij de vluchtauto AFP
14/15President Hollande arriveert bij het kantoor van Charlie Hebdo na de aanslag EPA
15/15Soldaten beveiligen de Eiffeltoren AFP

Bij een terreuraanslag op het hoofdkantoor van het satirische blad Charlie Hebdo zijn in Parijs 12 doden gevallen. Verder zijn er mensen gewond geraakt van wie er 4 slecht aan toe zijn. 

Onder de doden zijn twee politiemannen, waarschijnlijk de twee bewakers van het pand. De andere tien doden werkten voor Charlie Hebdo. Onder die doden zijn hoofdredacteur Stéphane Charbonnier van het blad en drie cartoonisten, meldt de Parijse politie.

Gewapende mannen

Drie gemaskerde en gewapende mannen drongen het kantoor binnen en schoten op de aanwezigen. Daarbij riepen de mannen volgens ooggetuigen dat zij de profeet kwamen wreken. 

Een interview met hoofdredacteur Charb (2012)

Goed voorbereid

Waarschijnlijk wisten de daders dat er een belangrijke redactievergadering was. De mannen bleken verder verschillende namen van redacteuren te kennen. Zij riepen in het Frans iets over makers van spotprenten die de islam beledigen. Sommige ooggetuigen zeggen dat ze slecht Frans spraken, anderen zeggen dat het accentloos Frans was.

Twee van de drie terroristen vluchtten na de aanslag in een auto. In het noordoosten van Parijs hebben zij een andere auto genomen. Volgens de jongste berichten zijn de twee spoorloos. En ook van de derde man ontbreekt voor zover bekend elk spoor.

Veiligheidsmaatregelen

De Franse autoriteiten hebben het dreigingsniveau voor aanslagen voor het centrum van Parijs verhoogd tot het allerhoogste niveau.  Op tal van plaatsen in de Franse hoofdstad zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden extra beveiligd. 

Mohammedcartoons

In 2011 is er een bomaanslag gepleegd op het pand van Charlie Hebdo. Een jaar later waren er weer problemen en bedreigingen. Die hadden te maken met publicaties in het tijdschrift over fundamentalistische moslims. Die satirische publicaties werden door sommige moslims als beledigend ervaren.

In 2006 was Charlie Hebdo een van de tijdschriften in Europa die de omstreden spotprenten van Mohammed nog eens publiceerden. Die cartoons waren eerder geplaatst in het Deense blad Jyllands-Posten en leidden destijds tot grote ophef onder fundamentalistische moslims.

Beveiliging

De bedreigingen aan het adres van Charlie Hebdo hadden er al toe geleid dat het hoofdkantoor van het weekblad werd beveiligd. Zeker twee agenten bewaakten het pand.

1/2'Van daders ontbreekt nog ieder spoor'
2/2'Hele zware aanslag voor Frankrijk'