Bewoners van het door olielekken getroffen dorp Bodo in de Nigerdelta
NOS Nieuws

'Dat Shell miljoenen betaalt, is een doorbraak'

Dat een dochteronderneming van Shell inwoners van het Nigeriaanse vissersdorp Bodo 70 miljoen euro schadevergoeding betaalt voor olievervuiling, is "het topje van de ijsberg". Dat zegt Geert Ritsema van Milieudefensie in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn nog veel meer zaken."

Is dit een overwinning?

"Absoluut. Het is de eerste zaak waar Shell bereid is te betalen voor olievervuiling die het veroorzaakt heeft. Een doorbraak."

Betaalt Shell uit zichzelf of zijn ze daartoe veroordeeld?

"Shell is niet veroordeeld. Het bedrijf hangt een rechtszaak in Engeland boven het hoofd en daarom schikt de oliemaatschappij. Dat doet Shell natuurlijk uit angst dat het straks door de Engelse rechter veroordeeld wordt."

Heeft Shell dat bedrag zelf bepaald?

"Dat is bepaald in overleg met de bewoners van het Nigeriaanse dorp. Waarschijnlijk is de schade veel groter, maar hebben ze eieren voor hun geld gekozen. De zaak loopt al zes jaar. Mensen denken dan: liever een lager bedrag dan nog jaren doorgaan. Er komen bovendien nog schoonmaakkosten bovenop.

"Er lopen ondertussen ook nog andere zaken tegen Shell. Milieudefensie heeft met een aantal Nigeriaanse boeren een zaak lopen bij de Nederlandse rechter. Die dient in maart."

Komt daar nu ook een schikking?

"Het zou logisch zijn als Shell ook in soortgelijke zaken bereid is om slachtoffers tegemoet te komen. Nogmaals: dit is de eerste keer, dit is een doorbraak."

Het zou logisch zijn als Shell ook in soortgelijke zaken bereid is om slachtoffer tegemoet te komen.

Geert Ritsema

Praat u er nog over met Shell?

"We zijn in gesprek, maar niet over een schikking. We staan daar natuurlijk wel voor open. Mocht Shell met een aanbod komen, dan zullen we daar over onderhandelen."

Shell wijst erop dat olievervuiling mogelijk blijft zolang er olie wordt gestolen en zolang er olie wordt geraffineerd.

“Dat klopt. Vandaar ook dat we Shell oproepen om sabotage en diefstal te voorkomen. Dat doet de maatschappij volgens ons onvoldoende, net als het opruimen van de vervuiling op andere locaties."

"Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt heel duidelijk dat de omvang van de vervuiling in Nigeria gigantisch is. Het is de grootste olieramp in de geschiedenis. Shell is opgeroepen om 1 miljard dollar op tafel te leggen, samen met de Nigeriaanse overheid. Daar is nog geen cent van op tafel gekomen. Het is afwachten.”

Het is de grootste olieramp in de geschiedenis.

Geert Ritsema
Shell vergoedt milieuschade dorp in Nigerdelta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl