EPA
NOS Wielrennen

Tijdritspecialist Van Vleuten aast op revanche

De val was haar dieptepunt in een jaar dat eigenlijk perfect verliep. Wielrenster Annemiek van Vleuten werd in 2014 Nederlands kampioen tijdrijden, won etappes in de Ronde van Italië en in de Ronde van België en toen kwam de dag dat alles misging. “Ik was in vorm, maar de afsluiting van het jaar was behoorlijk beroerd.”

Tijdens het WK ploegentijdrit in het Spaanse Ponferrada knalde Van Vleuten als voorste van de Rabobank-Liv-formatie vol in de dranghekken. Haar fiets vloog door de lucht, haar ploeggenoten vielen over haar heen. Zelf keek ze radeloos om zich heen, overwoog vervolgens weer op te stappen. Totdat de mecaniciën haar wees op de situatie.

"Pas toen zag ik die meiden liggen en zag ik wat ik had aangericht. Ik sloeg mijn hand voor mijn mond en ben heel hard gaan huilen. Vanaf dat moment heb ik me ontzettend rot gevoeld. Ik heb ook iedereen mijn excuses aangeboden."

Snijwond

Van Vleuten liep een snijwond en een ontsteking in haar kuit op. Ploeggenoot Anna van der Breggen brak haar bekken. "Zij had ook een WK-droom, net als ik. De volgende dag kwam het besef dat de droom voorbij was."

"Ik had nog nooit zo veel uren op een tijdritfiets gezeten, ik kon dat ding niet meer zien. Dan is het even of de hele wereld instort… Maar goed, na iets meer relativeren weet je dat het leven ook zonder een medaille gewoon weer verdergaat."

2014: Van Vleuten verrast met NK-goud
2014: valpartij Van Vleuten op WK

In 2015 wil ze laten zien dat ze echt een goede tijdrijder is. "Ik ben vorig jaar gaan nadenken: waar kan ik nog verbeteren en wat zou ik nog willen bereiken? Toen dacht ik: de tijdrit!"

Herkansing

De wielrenster maakt de overstap van Rabobank-Liv naar het Zwitserse Bigla Cycling, een ploeg waarin ze de ruimte krijgt zich nog meer te specialiseren op de tijdrit. “Ik hoop op de Europese Spelen in Bakoe te laten zien wat ik vorig jaar niet kon. Zie het als een herkansing. Ik wil geselecteerd worden voor de WK tijdrit.”

Het is ontzettend afzien, maar misschien maakt juist dat mij wel een tijdrijder.

Annemiek van Vleuten

Er worden dus weer veel uren op de tijdritfiets gemaakt dit jaar. "Ik heb er wel een haat-liefde-verhouding mee. Waarom leek het ook alweer zo’n goed idee om te gaan tijdrijden, denk ik weleens. Het is ontzettend afzien, maar misschien maakt juist dát mij wel een tijdrijder. Ik kan me ertoe zetten en heb dat doorzettingsvermogen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl