De christelijke Meriam Ishag uit Sudan kreeg de doodstraf, maar mocht naar het buitenland
NOS NieuwsAangepast

Vervolging christenen neemt wereldwijd toe

De vervolging van christenen vanwege hun geloof is het afgelopen jaar in veel landen toegenomen. Dat schrijft Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, in zijn Ranglijst Christenvervolging 2015.

De ranglijst van landen waar christenen het moeilijk hebben, wordt net als de voorgaande twaalf jaar aangevoerd door Noord-Korea. "Maar de mate van vervolging in Somalië begint die van Noord-Korea te benaderen", zegt directeur Ruud Kraan. De rest van de top-10 bestaat uitsluitend uit moslimlanden in het Midden-Oosten en Afrika.

Volgens Open Doors groeit de vervolging van christenen in geen enkel werelddeel zo hard als in Afrika. Behalve in bekende probleemlanden als Sudan, Nigeria en Kenia nemen de spanningen tussen christenen en moslims ook in andere landen snel toe. Vooral regio's waar christenen in de minderheid zijn, hebben te maken met een "nooit vertoonde" toename van buitensluiting, discriminatie en geweld.

Ranglijst Christenvervolging 2015 (Open Doors)

Land20152014
Noord-Korea11
Somalië22
Irak34
Syrië43
Afghanistan55
Sudan611
Iran79
Pakistan88
Eritrea912
Nigeria1014

Azië

Open Doors noemt het opvallend dat christenen het ook steeds moeilijker krijgen in Azië. In het oosten van Azië verbeterde hun positie jaar na jaar, maar in 2014 was dat anders. "Ook daar is nu sprake van een omslag", zegt Kraan. Laos en Sri-Lanka waren de enige uitzonderingen.

In India en Maleisië ziet Open Doors een toename van geweld tegen christenen, dat steeds vaker onbestraft blijft.

Open Doors definieert christenvervolging als "het bewust vijandig bejegenen van christenen in woord en daad vanwege hun geloofsovertuiging".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl